Размер на шрифта: +
3 minutes reading time (650 words)

За почистващите препарати и почистването на дома

На пазара има много и различни почистващи препарати. Как да се ориентираме сред това разнообразие?  Универсалните препарати за почистване са лесна алтернатива, но някои повърхности в дома изискват специална грижа за постигане на по-добър ефект и предпазването им от увреждане. Ето няколко полезни съвета как да изберем подходящите средства за почистване.

На пазара има много и различни почистващи препарати. Как да се ориентираме сред това разнообразие?  Универсалните препарати за почистване са лесна алтернатива, но някои повърхности в дома изискват специална грижа за постигане на по-добър ефект и предпазването им от увреждане. Ето няколко полезни съвета как да изберем подходящите средства за почистване.

Почистване на пода

За почистване на теракот може да използвате стандартните препарати за под, които са достатъчно агресивни и разтварят мърсотията. Когато обаче почиствате под от ламинат и паркет, препоръчително е да използвате почистващ препарат за дървен под. Съставките на този вид препарати са по-меки и щадящи и не увреждат дървените повърхности. Някои препарати за подове с неутрално PH са също подходящи както за теракот, така и за ламинат и паркет, като на етикета е написано, че са подходящи за всички видове повърхности.

Еко препаратите за под  съдържат биоразградими съставки, които замърсяват околната среда по-малко. Те имат един недостатък, когато се почистват влажни и недобре проветрени места като бани и тоалетни. Биоразградимите им съставки подхранват мухъла, затова е добре употребата им да се редува със стандартните, не толкова екологични препарати, които обаче имат антибактериален и фунгициден ефект.

Друг начин да почистим пода е да използваме парочистачка. Тя почиства само със силата на парата, която убива над 99% от  микробите и бактериите. Особено подходяща е за почистване, когато отглеждате бебе и малко дете в дома си, а също така за хора с алергии и непоносимост към препарати.  Недостатъкът на парочистачката е, че е по-тежка от стирката, има кабел, и почистването е по-трудоемко и бавно. Друг недостатък е, че когато има натрупана мърсотия, парочистачката я отделя от пода, но не може да я отстрани и трябва да почистите допълнително с влажна кърпа.

След като сте почистили пода, не забравяйте да проветите добре, за да се изведе влагата и миризмата на препарати, и за да изсъхнат подовете по-бързо.

Почистване на банята

Най-мощните препарати за пълна дезинфекция на банята са тези, чиито съставки съдържат белина. Те убиват всички бактерии и спори на мухъла. Не забравяйте да носите предпазни гумени ръкавици и задължително внимавайте да не пръсне препарат в очите ви,  докато почиствате. Все пак не е хубаво да се прекалява с този вид препарати, защото силно замърсяват околната среда, а освен това вдишаният хлор не е полезен за здравето. Затова проветрявайте хубаво, докато чистите банята. И използвайте минималното необходимо количество, разтворено в леген с вода. Така ще спестите и пари, и излишно замърсяване на природата.

За почистването на кранчетата от натрупания котлен камък и ръжда в банята може да използватеспециални препарати за целта. Те са силни и постигат отлични резултати. Алтернатива на тези препарати  е ябълков оцет, с който също може да почистите кранчетата на мивките и те ще заблестят като нови. И в препаратите за котлен камък и в обикновения оцет активната съставка е киселината, която разгражда натрупания котлен камък.

За почистването на душа може да използватепочистващ препарат за душ и душкабина за ежедневна употреба, като напръскате зоните за почистване преди или след взимане на душ и изплакнете. Така ще предотвратите натрупването на мърсотия и котлен камък и ще се налага по-рядко да правите основно почистване на банята.

Внимавайте с употребата на еко препарати за баня в бани с недобра вентилация и склонност към поява на мухъл. Биоразградимите им съставки, макар и да са препоръчителни заради по-малкото замърсяване на околната среда, може да подхранят мухъла и да ви принудят да използвате допълнително количество белина след тях. За привържаниците на природосъобразни методи за почистване иизползвайте ябълков оцет или сода бикарботат за почистване на банята, като все пак редувайте този метод с периодично почистване с малко количество от стандартните прапарати за по-добра хигиена.

 

1
Как да изберем входна врата?
Бижута от цветно злато – оригинални и атрактивни