Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (491 words)

Медицинско работно облекло

Медицинско работно облекло

За разлика от другите работни облекла, медицинските облекла имат няколко функционални предназначения. Психологическият фактор, че белите престилки винаги предизвикват доверие е много важен за лечението на пациентите.

За разлика от другите работни облекла, медицинските облекла имат няколко функционални предназначения. Психологическият фактор, че белите престилки винаги предизвикват доверие е много важен за лечението на пациентите. И макар медицинските облекла не винаги да са бели, дизайнът им е такъв, че да излъчват чистота и функционалност. Кройките и цветовете на медицинските дрехи са различни и в зависимост от това къде ще се ползват – дали в кабинетите за прегледи, дали в манипулационните или в операционните.

Различните видове облекла са предназначени за разнороден персонал. Правилно подбраното облекло е необходимо не само за ефективна работа, но и за да могат пациентите и другите хора правилно да определят какъв точно е медицинският работник. Затова всеки вид персонал избира именно това облекло, което ще е уместно за неговата работа. Медицинските работници прекарват много врене на работните си места и трябва да изглеждат добре и да изпитват пълен комфорт в работното си облекло. Във връзка с това има и друга особеност на тъканите за медицинските работни облекла – те могат да са дори антибактериални. Ако за амбулаторията е важен външния вид на лекарите, то за стационарния блок и за операционната е важна хигиеничността. Важно е дрехите за медицинските работници да се купуват от утвърдени производители, които спазват всички условия за изработка на медицински облекла. Все пак работното облекло защитава както пациента, така и лекаря от зарази и инфекции.

Какви са конкретните изисквания към медицинските работни облекла?

Медицинските дрехи трябва да са ушити от тъкани с ярко изразени противомикробни качества. За това се използва нетъкан материал с добавени полиестерни влакна, в които не могат да се размножават микроби и бактерии. Качествените медицински дрехи са направени от нетъкани материали, които предварително са били подложени на противомикробна обработка с помощта на специално пропиване на тъканта. Веднъж пропит със специалния разтвор, платът не губи защитните си свойства дори и след многократно изпиране. Предлагат се и медицински облекла от тъкани от ново поколение, които нямат власинки. Власинките могат да станат причина за алергична реакция и възпалителни процеси, а това в медицината не бива да се допуска.

Медицинските работни дрехи трябва да са устойчиви на въздействието на влагата, да имат висока устойчивост на износване и на скъсване, да съхраняват нормалната терморегулация на тялото на медика.

Медицинското облекло не се състои само от престилки, туники и панталони, но и от редица аксесоари – шапки, ръкавици, маски и много други. И всички те трябва също да отговарят на определени изисквания. Асортиментът е голям и разнообразен, според потребностите на медицинските заведения. Качествените работни облекла и аксесоари за медицински нужди се изработват в съответствие със санитарните изисквания и изискват повишена грижа при пране. Медицинските облекла се водят специални. Това се отнася особено сериозно за хирургичните и акушерските дрехи, които притежават повишени качества и се подлагат на специална санитарна и антисептична обработка.

Вижте различни видове медицинско работно облекло на: http://feya.eu/

2
Образователни игри за предучилищна възраст
Как да резервираме почивка по уникален начин