Размер на шрифта: +
3 minutes reading time (532 words)

4 причини да не посетите Гърция

4 причини да не посетите Гърция

Въпреки че в миналото за отопление са се използвали само нацепени дърва и въглища, днес вече има по-удобни и по-екологични алтернативи.

Въпреки че в миналото за отопление са се използвали само нацепени дърва и въглища, днес вече има по-удобни и по-екологични алтернативи. Освен използването на възобновяеми източници на енергия пазарът предлага и друго алтернативно гориво, също с използване на дървен материал. Това е пелетното гориво - Пелети - https://peleti.xyz/ То спада към биогоривата, тоест горивата от растителен или животински произход.

Как се получават пелетните гранули

Пелетите са гранули, които са пресовани от материали като отпадъци от дървообработващата промишленост, торф или отпадъчни продукти от селското стопанство. Материалът за производство на дървесни пелети може да включва и дървесни стърготини и кора. Размерите на всяка гранула са: диаметър от 4 до 10 мм и дължина между 2 и 5 см.

Съставът на пелетите и пепелното им съдържание

Както вече посочихме, съставът на пелетите е различен. Това се отнася и за дървесните пелети. Те могат да се произвеждат от чиста дървесина, или от дървесина смесена с кора. Колкото по-голямо е съдържанието на примеси в пелетите, толкова по-голямо е пепелното им съдържание. Това означава, че при изгарянето им се получава по-голямо количество пепел.

По принцип пепелното съдържание на пелетите не трябва да е по-високо от 1,5%. Ако то е по-високо, те не се препоръчват за битово отопление. Такива пелети могат да се използват за промишлено отопление, в специални инсталации за такова отопление. Максималното пепелно съдържание, за да могат пелетите да се използват за отоплителни цели, е 5%.

Ако пелетите са с пепелно съдържание над 1,5%, освен за индустриално отопление те могат да се използват за пълнеж на тоалетни за животни.

Едно от важните предимства на пелетите – екологичната им безопасност

Екологичността на горивата е на дневен ред, поради все по-задълбочаващите се проблеми със замърсяването на околната среда и произтичащите от тях последствия. Предимството на дървесните пелети по отношение на опазването на околната среда е важно съображение и причина все повече фирми и домакинства да избират това гориво.

При изгарянето на някои горива се отделят големи количества въглероден диоксид. При изгарянето на въглища например отделеният въглероден диоксид е 60%. Това натоварва атмосферата и влияе отрицателно на топлинния баланс на планетата. При изгарянето на дървесни пелети се отделя незначително количество въглероден диоксид, почти равно на нула. Това означава, че при изгарянето им не се допринася за разширяване на парниковия ефект.

Какво търсене на дървесни пелети се очертава в близкото бъдеще

Преди седем години, в 2010 година, холандският Университет Wageningen, единственият университет в Холандия, който работи специално по проучвания, свързани със здравословни храни и околната среда, представи резултатите от свои изследвания за прогнозите за потребление на биогорива в близкото бъдеще. Според тези изследвания в близките 25 години в европейски мащаб търсенето на дървесни пелети ще се увеличава и ще достигне 200 милиона тона годишно. Само през холандското пристанище Ротердам се очаква да преминават между 13 милиона и 20 милиона тона пелети на година.

Великобритания планира увеличаване на потреблението на пелети, до 600 милиона тона и дори повече на година.

Що се отнася до азиатския район, и там пелетите се радват на популярност. Само в Китай се очаква до 2020 година производството на пелети да достигне 50 милиона тона годишно.

 

1
Градският транспорт в столицата - полезна информац...
9-те основни предимства на подовите настилки от тв...