Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (428 words)

Култиватори MASS за оптимална обработка на почвата

Култиватори MASS за оптимална обработка на почвата

За оптимална обработка на почвата на стърнища и за подготовка на лехи преди засяване на културите е задължително да се използват култиватори, които ще разрохкват почвата и ще я аерират.

За оптимална обработка на почвата на стърнища и за подготовка на лехи преди засяване на културите е задължително да се използват култиватори, които ще разрохкват почвата и ще я аерират.
Съществуват няколко вида култиватори, но най-разпространени са тези за плитка и дълбока оран. Нека се запознаем малко по-детайлно с тях в този материал.

Интензивна работа в плитка оран
Това са култиватори специално произведени за първата плитка оран при обработка на стърнищата след жътва и за подготовка на лехите преди засаждане на културите. Един такъв типичен представител са култиватори S с марка MASS, като специфичното при тях е, че достигат до дълбочина на работа от 20 до 24 см. В зависимост от конкретния им модел обаче те могат да бъдат с или без валяк и с различен брой работни органи от 7 до 19, които са разпределени на 2 или 3 реда. Съответно от това зависи и тяхното тегло, което може да бъде от 200 до 780 кг и работната им ширина да достига от 2 до 4 м. Отново според модела се определя и мощността на трактора като за различните модели може да бъде от 60 до 180 к.с.
Благодарение на хидравличното сцепление и полутвърдото монтиране на този култиватор, се прехвърля теглото от култиватора върху задния мост на трактора и така се повишава теглителната му сила и се намалява разходът на гориво.

Интензивна работа в дълбока оран
Този тип култиватори се използват за обработка на по-дълбоките пластове и за по-интензивно смесване на почвата и за подготовка на лехите преди засаждане на културите. Предпочитан от земеделците, заради високото качество и здравина е модела култиватор стърнищен с пружина на марката MASS. Те са изключително подходящи за интензивна дълбока оран, тъй като достигат от 40 до 45 см. Различните модели стърнищни култиватори се предлагат и с различен брой работни тела от 5 до 15 броя, от които зависи и работната ширина, която достига от 2 до 5.5 м. Освен това спрямо теглото им, което достига от 525 до 1140 кг се определя и необходима мощност на трактора, която е необходима, за да ги тегли и тя е от 65 до 220 к.с.

В действителност на пазара се предлагат много и различни видове култиватори с различни марки, но масово земеделците предпочитат култиватори MASS, заради тяхната изключителна здравина и висока ефективност при работа. Освен това те не товарят трактора, лесно се теглят, а това намалява разходя на гориво, което е от съществено значение за всеки земеделец.

2
Как да си отгледате морава, чрез засяване на семен...
Що е това Пелетно гориво и какви са бъдещите тенде...