Размер на шрифта: +
3 minutes reading time (512 words)

Лечение на хипертрофични белези по различни методи

Лечение на хипертрофични белези се налага на всеки човек имащ неприятни видими или невидими за останалите белези. По своята същност белезите са образования, които се появяват в следствие на наранена кожна повърхност.

Лечение на хипертрофични белези се налага на всеки човек имащ неприятни видими или невидими за останалите белези. По своята същност белезите са образования, които се появяват в следствие на наранена кожна повърхност. Те могат да бъдат причинени от порезни рани, от изгаряния, от операционна намеса и прочие. Такъв тип белези наричаме хипертрофични. Характерното за тях е, че кожата ни в следствие на разкъсване и увреждане зараства, като това е естествената й защитна реакция. Но това зарастване не води до образуването на нова нормална кожна покривка, а до такава, която е видоизменена. Винаги мястото, където се появява белега е по-грапаво, липсват космени фоликули, кожата е зачервена или обезцветена и така се появява един изменен неин изглед. Хипертрофичните белези се характеризират с активизирането на растежа на съединителна тъкан над наранения участък. Така опасността от внасянето на бактерии под кожата е премахната, но пък се появява белег.

Лечение на хипертрофични белези различни методи

Методите за лечение на този тип белези са няколко. Най-агресивният от всички е пристъпването към козметична операция, което често пъти може да бъде избегнато, като опция. Ако все пак се налага тази интервенция, при вече много големи белези, на големи участъци от тялото и дерматолога я препоръчва, то тя е оправдана. За лечението на сравнително малки белези, обаче които могат да се лекуват и без пластика е добре тя да бъде избягвана. Така например атрофичните белези в следствие на агресивно акне, младежки пъпки или шарка удачно се лекуват с помощта на терапия с високочестотни лазери или кремове за заличаване на белези. Кой от двата варианта се препоръчва зависи от мнението на дерматолога и желанието на пациента, както и най-вече от нуждите на вида белег.

Като цяло за лечение на хипертрофични белези най-доброто и безболезнено решение са силиконовите кремове за заличаване на белези. Те действат локално на засегнатия кожен участък, лесни са за употреба и терапията с тях не е изключително натоварваща бюджета ни. Разбира се възможно е и лечение, чрез облъчване с лазери, но все пак кожата около белега също се засяга и зачервява. Освен това са нужни няколко терапии с лазер, а те са сравнително по-скъпата опция. Затова и качествените и ефективни силиконови кремове за премахването на белезите са по-добрата и достъпна опция. С тях могат да се третират малки и средни по големина белези от хипертрофичен тип. Така от изгарянето на слънце и ухапванията от насекоми, може да се заличават белези, като тези от цезарово сечение или друг вид оперативни интервенции.

Сред силиконовите кремове за лечение на хипертрофични белези, специалистите дерматолози препоръчват марка, като Кело Кот. Този гел успешно се справя със стари и нови хипертрофични белези и омекотява кожата на и около тях, като възвръща пигментацията й. Освен това много добре влияе върху спирането растежа на съединителната тъкан, главен виновник за загрубяването и зачервяването на белезите. Като цяло ползването на такъв силиконов гел е най-доброто решение за хипертрофичните белези, които не са твърде големи и прогресивни. 

 

2
Какво трябва да знаете преди да си купите нов акум...
Топ съвети за по-добро качеството на дома с климат...
 

Коментари (0)

There are no comments posted here yet

Оставете вашите коментари

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
прикрепени файлове (0 / 3)
Share Your Location