Размер на шрифта: +
3 minutes reading time (579 words)

Как да обзаведем дома си във френски стил с интериорни врати, вдъхновени от чара на Прованс

Френският провансалски декор се радва  на популярност - и не е чудно, че е един от най-топлите и най-приветливи декоративни стилове наоколо.

Френският провансалски декор се радва  на популярност - и не е чудно, че е един от най-топлите и най-приветливи декоративни стилове наоколо.

Въпреки, че до голяма степен е традиционен -  не е за хора със слаби сърца - той съчетава ярки цветове, характерни за областта Прованс, включително златно-жълти, дълбоки червени и ръждиви петна, както и светлозелените нюанси.

Неговата муза

Вдъхновен от своя съименник, провансалският декор произхожда от Provence, регион в югоизточната част на Франция. Той е световно известен със своите зрелищни пейзажи и богата история. Ако някога сте посещавали региона, сте усетили красотата на  селата и природата, великолепието на слънчевата светлина, сладостта на въздуха и изобилието от емоционално наситени цветове, които са наистина един празник за очите. Провансалския интериор съчетава всички тези атракции и уникални характеристики, в опит да улови духа на провинцията.

Архитектурни особености

Провансалският декор е подкрепен от селски архитектурни особености, като например каменни стени и подове, сурови дървени греди и дъски, и недоизмазани стени. Стените са основна фокусна точка - те често са  измазани с грапава мазилка, за улавяне на екстериора в изграждането на традиционна за този стил къща. Всички интериорни врати са бели. За входната  характерно да е двукрила и със стъкло.
При по-голямата част от материалите използвани в провансалския интериор и архитектура - за подови настилки се препоръчват: дърво, камък, теракот, тухлени или глинени плочки. Съвременни еквиваленти включват  плочки в цветове, вариращи от розово-червено до медено-кафяво. Други мотиви включват  мрамор, тухла, мозайка или керамични плочки в изцяло френския модел - на черно-бели или червено-бели карета. За допълнителен комфорт на краката и визуална привлекателност, върху подовете се акцентира с ориенталски килими - богат и пищен завършек.

Осветление

Традиционната провансалска архитектура е предназначена да даде толкова естествена светлина, колкото е възможно да преминава през френските врати и прозорци. Опростени и  елегантни, към тях могат да се добавят деликатни стъклени или кристални капчици, които ще улавят светлината. Част от фона към обособения дизайн  се състои от железни или месинг фенери – свещници, а металните профили са големи и извити, но без орнаменти.

Цветове

Цветовата палитра е повлияна от това, което се среща в природата край Прованс. Това ще включва цветове, получени от местен камък и глина, естествени нюанси като  сиво и тъмносиво, както и едри и ярки цветове, вдъхновени от  слънчевата светлина, които включват лавандула, слънчогледово жълто, оранжево, маслено-зелената гама, както и небесно-синьо. Винсент Ван Гог е особено хипнотизиран от областта Прованс и тези нюанси са ярко видими в неговото произведение.

Тъкани

Традиционните провансалски тъкани отразяват цветовете и очарованието на района. Тяхната история датира от 17-ти век, когато кърпа от Индия пристигнала с един кораб в пристанището на Марсилия. Това вдъхновява местните занаятчии да произвежда плат с подобни богати цветове и модели. Те първоначално са били наричани Le Indiennes, но с течение на вековете са били локализирани да отразяват модели, растения и животни, характерни за пейзажа в този район на Франция като маслини, лавандула, слънчоглед и пилета. За да добавите нотка на блясък, също могат да бъдат включени щампи и флорални мотиви. За повече формалност, гоблени могат да покрият възглавниците и да бъдат използвани за тапициране на столове за трапезария.

Мебели

Ръчноизработени и декоративни, но прости и практични са от ключово значение, когато става въпрос за мебели, използвани за украса на провансалски интериор. Традицията на вземане на провансалски мебели датира от 18-ти и 19-ти век, когато френските занаятчии са започнали да търгуват идеи през Средиземно море.

1
8 съвета за красота, които трябва да знаете, ако и...
Как да купя количка?