Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (482 words)

Жив плет от туя

Подробно описание как се засажда жив плет? Тук е даден за пример туя

В тази статия ще ви опишем как да засадите растение от рода : ТУЯ. Както знаем всички видовете туя са много : Източна Туя "Ауреа Нана" , Туя ерикоидна Блу Балон , ТУЯ СМАРАГД , това са малка част от семейството.Тези растения се садят на разтояние между 30/60 см корен от корен, с това разтояние ще създадем жив плет който ще сгъсти във времето. В много от случайте обаче при масови озеленявания или нетърпеливи клиенти се прилага и друга схема на двуредово засаждане на зиг-заг .В такъв случай най-подходящо е да се остави разстояние от 45 см. между двата реда и 90 см. между отделните растения.

Това са част от стъпките за засаждане:

Стъпка 1. Използвайте права лопата, издалбайте ров  1 лопата дълбочина  и ширина 2 лопати, в зависимост от нужната ширина на засаждане на живият плет, който смятате да посадите. Почвата която вадите от ровта я слагайте отстрани без да я тъпчете ,ако почвата  съдържа плевели,камъчета или други който биха попречили е желателно да пресеете или най -малкото да отстраните грубото.

Стъпка 2. Изпозвайте оборски тор ДОБРЕ НАГНИЛ и насипете на дъното на рова. (Не е задължително да торите при засаждане това може да приложите в късна есен ). След насипване на тор посипвате с почва ,ако почвата е буцеста е добре да я разбиете докато стане рохкава .

 Стъпка 3. 

След като извадите растението от саксия или контейнер ,без да се страхувате за растението разчоплете корените ако са излезли през през дъното на съда в който се намира. Желателно е да се подрежат корените с лозарса ножица преди да положите растението в рова. Ако оставите корените, без да ги разчепкате, рискувате да измъчите растението.Ако растението е на бала с размер 60-200см то следва кореновата система да е опакована в зебло. В този случай полагаме растението директно с зеблото в траншеята и посипваме с почва отстрани. Зеблото е изработено от такъв материал който се разлага много скоро и не пречи на развитието на растението.

Стъпка 4. След като изкопаете дупка  с размери, малко по-големи от тези на балата с корените на растението, внимателно го положете вътре, като много внимавате да не го разполагате по-ниско или по-високо, отколкото е било нивото на земната повърхност и в контейнера.Това се отнася за иглолистнара растителност. След полагането на растенията посипвате в страни за да запълните всички дупки. Трамбовате около всяко растение и ако има нужда се донаслагва пръс. След това поливате обилно в зависимост от сезона.Възможно е да се наложи след няколко дни да се донаслагва пръс около корена на растението защото почвата оляга от водата . ВНИМАНИЕ: Ако правите рази процедура през летния сезон поливайте сутрин и вечер или само вечер или само сутрин растението като избягвате да го поръсвате по листната маса с гореща вода от маркуча или напоителната система ,защото растението ще се попари и пожълтее . 

Ако имате нужда от съвет не се колебайте да се свържете с нас ние ще ви помогнем .

1
Пухкави сънища - Приказка за лека нощ
Любопитно за катинарите на входните врати