Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (470 words)

Любопитно за катинарите на входните врати

До преди 65 години никой не е открил метод за отвaряне на катинари с твърдо рамо, без да се наложи да навреди на него или на ключа. Не били толкова разпространени.

До преди 65 години никой не е открил метод за отвaряне на катинари с твърдо рамо, без да се наложи да навреди на него или на ключа. Не били толкова разпространени. Причината е в това, че цената му била много висока и освен богатите, никой други не можел да си позволи да си закупи от катинарите на Mzunchend. Един железар -предприемач Orenthal, решава да се заеме със серийното им производство и да ги продава на достъпни цени. В много скоро време започват да се продават в почти всеки един магазин. Покрай нарастването на интереса и на количеството се открива и нова професия ‘’Ключарството”. Благодарение на това Orenthal, изработил и други по-сложни, по-объркващи механизми и за кратко време забогатял.

В днешно  време заключаващите твърди механизми на различните входни врати се комбинират с пружини. За да се отвори, всеки метален шип трябва да се раздвижи с помощта на ключа. Ако не е оформен правилно ключа или е направено несполучливо копие, няма да притисне добре пружината, ще окаже натиск на езика и може да доведе до счупването на ключа. За разбиването на съвременните катинари и патрони е нужно да се притежава особен професионализъм.

„Ключовата точка’’ на влюбените - За да няма никога раздяля между двама влюбени, за да не се „отключи и разпадне” любовта, двойките символично „заключвали‘’ любовта си с катинар. Съществува такава символика сред влюбените. До толкова, че е достатъчно да се стигне до срутване на мостове. В Париж една от основните спирки на туристите била моста Pont Des Atrs. В резултат на многобройните закачени катинари, парапета на моста започнал да се накланя от голямата им тежест. Властите се принудили да премахнат всички катинари. Причината за да стане „Ключов център на влюбените” била историята на двама влюбени. По време на първата световна война, годеника на младо момиче на име Нада заминава на война. В страната, в която се намирал, се влюбва в друга и решава да развали годежа. Нада не издържа на мъката и решава да сложи край на живота си. След време влюбените момичета от това село, за да не ги сполети същата съдба и да не бъдат напускани никога, започват да пишат имената на възлюбените си и да ги заключват на намиращия се на изхода на селото мост.

Тъй като вече е свален парапета на моста в Париж, на тези които си търсят нов мост можем да препоръчаме моста в планината Huangshan намиращ се в Китай.

След дълго изкачване на планината, двойките ‘’заключват‘’ любовта си с катинар на този мост и изхвърлят ключа му надолу в пропастта. Вярват, че никой няма да ги раздели и ще бъдат закриляни от Yue Lao, която е китайската богиня на любовта и брака.

2
Жив плет от туя
Как да изберем входната врата според ватата?
 

Коментари (0)

There are no comments posted here yet

Оставете вашите коментари

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
прикрепени файлове (0 / 3)
Share Your Location