Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (446 words)

Предварителна подготовка преди избелване на зъбите

В своето желание за по-бързо избелване на зъбите мнозина забравят, че тази процедура само увенчава и е върхът, кулминацията на един предварителен процес по лечение и поддържане на хигиена в устната кухина.

В своето желание за по-бързо избелване на зъбите мнозина забравят, че тази процедура само увенчава и е върхът, кулминацията на един предварителен процес по лечение и поддържане на хигиена в устната кухина.

Преди да се започне избелване, трябва да се извърши пълна санация: да се излекуват евентуални заболявания на венците и кариеси, да проведе ендодонтско лечение (тоест, на зъбната пулпа), да се заменят старите некачествени реставрации със съвременни пломби, ако е необходимо.

Неспазването на тези изисквания преди процедурата за избелване на зъбите може да предизвика много сериозни проблеми: появата на различни възпалителни процеси в пулпата и периодонта, повишаване на болезнеността, по-нататъшно разрушаване на болните зъби.

Трябва да се вземе под внимание и естетическия аспект: след избелването пломбите може да се различават значително от цвета на избелените зъби. затова отначало е добре да се излекува зъба и да се сложи временна пломба, а след избелването да бъде заменена с постоянна, която да бъде подходяща по цвят.

След пълната санация на устната кухина е необходимо да се извърши професионално почистване, което да подготви зъбите за процедурата по избелване. По време на почистването се премахва зъбната плака (зъбен камък), отстраняват се налепи,  зъбите се полират и флуорират.

Стоматологът по желание на пациента може да направи форми за последващо изготвяне на индивидуални шини за домашно избелване. Това не е задължително, но твърде желателно - защото носенето на шини със специален препарат значително удължава ефекта от избелване на зъбите.

След професионалното почистване трябва да изминат още няколко дни, преди да се извърши избелване на зъбите - тъй като може да има микротравми по лигавицата на венците, които са недопустими по време на процедурата.

В интервала  между професионално почистване и избелване на зъби е крайно препоръчително да се премине курс за укрепване на зъбния емайл, за неговото подсилване и намаляване на чувствителността. Зъболекарят може да препоръча лекарства с повишено съдържание на калций, както и специални минерализиращи гелове, течни и кремообразни пасти.

В тези случаи зъболекарят подбира индивидуално необходимите процедури за такъв курс.

Много често се използват избелващи гелове, но най-все популярен метод сред зъболекарите е препоръчването на избелващо ленти, заради лесният начин на приложение и гарантираното избелване. Съществуват различни видове избелващи ленти, които дават различна степен на избелване между 4 и 6 тона. Стоматолозите предвидливо препоръчват употребата на избелващи ленти за чувствителни и за слабочувствителни зъби, които дават средни резултати на избелване.

Избелващите ленти са лесни за нанасяне, гела не се разтича, не се свличат от зъбите, и спокойно може да се говори или пият течности по време на приложението.

1
Док станция за iPhone 7 – практичният ви помощник
Видове и начини за избелване на зъбите
 

Коментари (0)

There are no comments posted here yet

Оставете вашите коментари

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
прикрепени файлове (0 / 3)
Share Your Location