Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (449 words)

Видове и начини за избелване на зъбите

Всеки, който иска да има бели зъби, се вълнува доколко са безопасни различните процедури по избелването им. Разбира се, всеки вид избелване засяга и изтощава зъбния емайл, без това избелването е просто невъзможно.

Всеки, който иска да има бели зъби, се вълнува доколко са безопасни различните процедури по избелването им. Разбира се, всеки вид избелване засяга и изтощава зъбния емайл, без това избелването е просто невъзможно.

По-плътният, генетично устойчив на външни влияния емайл ще е по-малко засегнат - но пък и избелващият ефект не ще бъде толкова забележим.

И обратно: хората с по-малко устойчив емайл ще получат по-осезаем избелващ ефект - но чувствителността на зъбите може да се увеличи значително. Въпреки това, този проблем вече е преодолян. Просто след всяко избелване е необходимо да се използва специална течна паста за чувствителни зъби, както и разнообразни флуоросъдържащи средства за зъбна и устна хигиена, което сега можете да си купите в интернет, без да излизате от дома си и дори без да ставате от стола пред компютъра.

Благодарение на течните пасти за зъби, както и на флуоросъдържащите други средства, чувствителността бързо се понижава, а зъбите пак ще ви радват със своята белота.

В случай пък, че разполагате с по-големи финансови възможности и желаете по-осезаем и бърз резултат, тогава може да посетите кабинет по дентална козметика. Професионалното избелване на зъбите е 3 вида - чрез винири ("фурнири", "фасети"), химическо и апаратно.

Винирите представляват подобие на класическите коронки и се изработват от керамика, композитно вещество или пластмаса.

При химическото избелване се смесват две вещества, едното от които е катализатор на процеса (ускорява химическите реакции на избелващия гел). Този метод се използва отдавна, но днес вече се прилага сравнително рядко, тъй като изисква много време, за да се постигне желания ефект.

При апаратното избелване за катализатор се използват специални лампи с различни видове излъчване - ултравиолетово, лазерно или инфрачервено (топлинно), което нагрява избелващия гел и активира химическа реакция, поради което гелът прониква по-добре в дентина.

При такава процедура с продължителност час и половина, цветът на зъбите може да се изсветли с  4-8 нюанса.

За домашни условия са подходящи избелващи гелове и избелващи ленти. Най-разпространените избелващи гелове, които се предлагат в България са Opalescence, с които стоматолозите правят професионално избелване в своите кабинети. Поставя избелващия гел в специално и индивидуално изработена шина, която точно пасва на зъбите на пациента. Процедурите в зъболекарския кабинет траят между 1 и 2 часа. За домашно избелване се използват между 35%-10% в зависимост от чувствителността на зъбите и от предпочитаното време на приложение. За цяла нощ за подходящи нискитре проценти, с 35% процедурата трае едва 30 минути. Активна съставка в избелващите гелове е карбамиден пероксид, който след реакция със зъбите, отделя водороден пероксид, който е най-ефикасният елемент за избелването на зъбите.

1
Предварителна подготовка преди избелване на зъбите
Таблети с големи екрани - Съвети при Покупка