Размер на шрифта: +
3 minutes reading time (586 words)

На какво да обърнем внимание, кoгато избираме входна врата

Това е една от много важните теми, когато става въпрос за сигурността на дома. Именно затова, при избора ѝ трябва да се знаят няколко неща. В днешно време все по-често започна да се предпочита входната врата да бъде блиндирана.

Каква  да бъде входната врата?

Това е една от много важните теми, когато става въпрос за сигурността на дома. Именно затова, при избора ѝ трябва да се знаят няколко неща. В днешно време все по-често започна да се предпочита входната врата да бъде блиндирана. Но измежду предлагания огромен избор, за да вземете правилното решение, е необходимо да сте информирани за   значително важни детайли:

I. На първо място е сигурността. Тя се разделя на няколко категории:

  1. В тази категория попадат тези входни врати, които не могат да се разбият с физическа сила, а само с инструмент или машина.
  2. Не е възможно да се разбият или огънат с ръчен инструмент, а е нужно ползване на  специална машина.
  3. Разбиването им е възможно единствено от професионалисти и със специални професионални  машини.
  4. Изработени от стомана със специална бронировка за защита от огнестрелни оръжия.Този вид врати се използват най-вече във банки,офиси и държавни учреждения.

II. Изолацията - много е важно входната врата да  има добра шумо, топло и влагоизолационни качества. Характерното при Блиндираните входни врати е, че крилото приляга много плътно на касата. Затварянетo е по-плътно. Също така за да се уплътни максимално по-добре, се използват допълнителни изолационни материали около крилото и касата, така че да се изолират  напълно обитаемите  помещения от външни фактори. Най–предпочитания вид изолация си остава полиуретановата пяна и  вата.

III. Освен сигурността от значение е и естетическия и вид. Основно  се изполват материали като покритие от тънки МДФ плоскости, прахово боядисан метал, а много често и като комбинация от двете .В днешно време се произвеждат различни модели, в различни цветове дори и по индивидуални поръчки, изцяло по вкуса и желанието на крайния потребител. Предлаганите алтернативи са огромни.

IV. Заключващ механизъм и аксесоари - след  като сте направили избора си на модел е нужно да изберете заключващия механизъм и аксесоарите към нея. Ако вратата, която сте си избрали се предлага от производителя и търговеца заедно със заключващите механизми, тогава директно ви е решен проблема. Но понякога не се предлагат в комплект с аксесоарите и механизмите - нужно е клиента сам да си ги избере.

Счита се, че един от сигурните варианти  за заключващи механизми са тези с активни шипове. Степента им на  сигурност се определя според броя на шиповете в тях. ’’Професионалните’’ крадци се затрудняват в разбиването на механизми с осем активни шипа. Секретните патрони са с цилиндрично заключване. Могат да бъдат разбити много лесно. Тук сигурността им зависи от това на каква дълбочината са цилиндричните елементи, тяхната бройка и дължината на патрона.

Друг вид съществуващи  заключващи системи са тези от високите технологии. Става въпрос за дигитални заключващи системи, понякога в комбинация с биометричен четец. Отключването /Заключването при тях става след като се въведе код за сигурност, нужно е да се използва механичен ключ. А при биометричните отключващи/заключващи системи, след като се извърши проверка, например на пръстов отпечатък или очна ретина, може да се използва мехничен ключ. Това са скъпоструващи отключващи/заключващи системи и за това са рядко предпочитани.

Ако за вас  е от значение сигурността  на дома ви, обърнете внимание на всички варианти изброение до тук. И ако все още  не можете да вземете решение, нашия съвет е да се консултирате със специалист, защото веднъж закупите ли си входна врата ще я използвате с години. Колкото повече внимавате в детайлите и направите правилния избор, толкова по-добре ще ви бъде подсигурен дома.

1
Таблети с големи екрани - Съвети при Покупка
Коя zooper количка е точно за вас