Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (431 words)

Измерване на напрежение, съпротивление и ток с Мултицет

С очите си не можем да видим, какво точно се случва в една затворена електрическа верига, за това на помощ ни идва измервателния уред Мултицет.

С очите си не можем да видим, какво точно се случва в една затворена електрическа верига, за това на помощ ни идва измервателния уред Мултицет.

Всеки измервателен уред има еднакви букси с цветни кодове на тях. Черната върху, която има надпис „COM” е за черната сонда. Червената кодирана букса означена с буквата „V” и символа на ома, в нея се включва червената сонда и подсказва, че тя ще измерва съпротивление и напрежение. Ако върху нея има и символа mA, то тока ще се мери в милиампера, но е по-вероятно символа да е написан над друга букса. Самостоятелна букса се отделя и за силните токове до 10 или 20 ампера.

Преди да започнете да използвате измервателния уред включете червената сонда към съответната букса и завъртете селектора на звената, които искате да измерите, преди да докоснете сондите някъде. След това докоснете черната сонда към отрицателната част от захранването, а червената към всяко друго място в една верига, и едва след това можете да следите за напрежението между тях. Ако имате електронен измервателен уред то, ще му отнеме време, за да ви отчете стойностите. С механичен Мултицет е по-бързо, но трябва да го нагласите, така че да е уточнена горната граница на диапазона на напрежението.

Проверката на напрежението е основния начин за отстраняване на повреди в една верига. Чрез него може да откриете лоши връзки, изгорели компоненти или изтощена батерия.

Електрически ток - състои се от поток електрони. Бъдете много внимателни като използвате измервателния уред, тъй като твърде много ток би изключил вътрешния предпазител. Затова никога не прикачвайте измервателния уред директно към източника на захранването.
За да измерите съпротивлението на компонент изключете го от веригата. Стойността в омове ви показва, колко силно компонента е устойчив на ток.

Повечето прости електрически схеми използват DC мощност, но с уреда може също да се измери и AC мощността. Много от тях имат бутон AC – DC, а някои имат AC като опция за избор на скалата.

В случай, че имате нужда от качествен Мултицет или други измервателни уреди можете да ги закупите от каталога на Хит Електроникс – http://www.hit-electronics.com/za-vas-tehnici/uredi-instrumenti-konsumativi/izmervatelni-uredi-grupa.htm, на цени без конкуренция. По-скъпите измервателни уреди са по-точни, имат електронно отчитане на стойностите, сменяем вътрешен предпазител, също така превключвателя на устройството може да издържи по-дълго. Те имат и други функции, като: измерване стойността на един кондензатор или честотата от импулси от микроконтролер, също така ще направят тестове за непрекъснатост, като ще излъчват звуков сигнал, когато проводниците са свързани правилно или веригата е затворена.

1
Четири съвета как да изберем интериорна врата
7 съвета как да запазите кожата мека и нежна през ...
 

Коментари (0)

There are no comments posted here yet

Оставете вашите коментари

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
прикрепени файлове (0 / 3)
Share Your Location