Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (496 words)

Как да почистваме зъбите си?

Най-честата грешка при почистването на зъбите с четка и паста -  грешка, която нерядко води до негативни последици, е движението на четката напречно на зъбите, тоест, вляво - вдясно.

Най-честата грешка при почистването на зъбите с четка и паста -  грешка, която нерядко води до негативни последици, е движението на четката напречно на зъбите, тоест, вляво - вдясно.

По този начин не само се понижава качеството на почистване, тъй като влакната не проникнат дълбоко в междузъбното пространство, но и се изтърква емайлът, оформят се клиновидни дефекти.

Правилното движение на четката е нагоре - надолу.

Също така трябва да се помни, че силата, която се прилага върху четката, трябва да бъде умерена.

Оралните хигиенни правила предполагат, че почистването на зъбите трябва да започва по един и същи начин, като се спазва определена последователност, за да не бъде пропуснат нито един участък. Миенето трябва да се извършва с еднакво темпо.

Необходимо е четката за зъби да бъде сменяна на всеки 3 месеца. По нея се натрупват огромно количество вредни микроби, които могат да предизвикат развитието на различни орални заболявания.

Нещо, което често се пренебрегва - тове е използването на конец за зъби. Но флосът, както още е познат, осигурява почистването на мяста, където обикновената четка почти не "посещава" - междузъбното пространство.

Понякога се забравя, че избелването на зъбите е не само козметична - но и лечебна процедура. Освен приятния и ефектен външен вид, който те придобиват, не бива да се подценява факта, че негова последица (по-точно последица от подготовката за избелване) е премахването на зъбния камък и налепа. Резултат от правилно поддържаната хигиена на устната кухина са здрави венци и зъби, свеж дъх и приятно цялостно излъчване на лицето.

Важно правило за хигиена на устната кухина е своевременното посещение на зъболекар, ако венците са меки, кървят по време на миене на зъбите, в устата се появява лош дъх. Това са очевидни симптоми на заболяване.

И не бива да забравяме, че спазването на правилата за устна хигиена, употребата на новите и съвременни средства за целта - вода за уста, течни пасти, ленти за избелване на зъбите, различни видове зъбни конци, ни спестяват непредвидени посещения при стоматолога не по наше желание. 

А колкото до предвидените - те стават по наше желание. И е добре да проявяваме такова желание не само, когато ни заболи зъб - но и поне веднъж годишно, "без повод", за да получим компетентна професинонална оценка за състоянието на зъбите ни. Избелването на зъбите не е еднократен процес. Не си мислене, че след като веднъж сте избелили зъбите в зъболекарски кабинет или сте предпочели избелването в домашни условия, зъбите ще са вечно бели. В най-добрият случай избелващият ефект се задържа до 2 години. Но трябва да се спазят определени изисквания за да не изчезне белият цвят на зъбите. Ограничаване на оцвятяващи храни и напитки. приемане на плодови сокове със сламка, наламяване приема на кафе и въздържане от цигари. Звучи жестоко, но всъщност кое желаете повече здрави и бели зъби, или да си продължате старият начин на живот?!

 

1
Слушалки EarPods? О, да!
Течните пасти и водата за уста - полезни приятели ...