Размер на шрифта: +
3 minutes reading time (554 words)

Течните пасти и водата за уста - полезни приятели на зъбите

При спазване правилата за хигиена на устната кухина особено положителна функция играят течните пасти за зъби и водата за уста, които поради самата си консистенция са в състояние да проникнат там, където конвенционалните пасти и четки за зъби не успяват - в местата на контакта между отделните зъби.

При спазване правилата за хигиена на устната кухина особено положителна функция играят течните пасти за зъби и водата за уста, които поради самата си консистенция са в състояние да проникнат там, където конвенционалните пасти и четки за зъби не успяват - в местата на контакта между отделните зъби.

Всеки човек, който държи на доброто здравословно състояние на своите зъби и на приятния им вид, трябва да разполага в домашни условия с определен комплект средства за хигиена на устната кухина. Обичайните четка и паста за зъби, разбира се, са необходими - но съвсем не са достатъчни. Самата практика доказва това - далеч не са малко хората, които мият редовно зъбите си сутрин и вечер, но, въпреки това, са принудени да посещават зъболекарския кабинет поради дентални заболявания с различна степен на сложност.

Най-големият проблем при обикновеното миене на зъбите са междузъбните пространства. Четките за зъби трудно проникват там - а именно в тези места се натрупват най-много бактерии и хранителни отпадъци.

Затова е необходимо да се използват и допълнителни средства, които да решат този проблем - понеже с течение на времето в дадените пространства се образуват гнезда на болестотворни микроорганизми. Именно течните пасти за зъби и водата за уста попълват липсващата празнина в асортимента за орална и дентална хигиена.

Докато с течните пасти за зъби нещата са повече и по-малко ясни - те се употребяват при свръхчувствителност (когато допирът на четката причинява болка), както и за почистване на междузъбните пространства, водата за уста е сравнително по-рядко използвана. Впрочем, в миналото тя е била далеч по-търсена - явно, днес е време да се завърнем към добре забравените полезни средства.

Вода за уста трябва да се използва поне два пъти дневно в продължение на 30 секунди. Прилага се за плакнене (жабуркане). При редовната й употреба се извършва допълнително и крайно полезно прочистване на зъбите - обтичане от всичките им страни, както и плакнене на устната лигавица.

Така се отстраняват налепи, микроорганизми и метаболитни продукти от тяхната жизнена дейност - и най-важното е, че това важно почистване се извършва и в най-трудно достъпни области на устата.

В различните води за уста се използват и различни съставки, най-вече рафинирани етерични масла: евкалиптово, ментово и т. н.

По този начин спада концентрацията на микроорганизми, емайлът получава допълнителна защита против зъбен кариес, намалява рискът от възпаление и кървене на венците, премахва се лошият дъх.

Избелващите пасти и води за уста на Crest са едни от най-популярните продукти за поддържане на избелването на зъбите. Могат да се използват самостоятелно или след избелваща процедура на зъбите. Ефектът от тяхното използване се забелязва след 5 ден. Те заменят нормалната паста за зъби сутрин и вечер.Избелват до 1-2 тона, и премахват наслояванията от зъбите до 85-90%. Веднъж забелязали ефектът, хората имат навика да се пристрастяват към тях. Не трябва да да се забравя, че те съдържат вещества, които конвенционалната паста не съдържа, и не трябва да се прекалява с употребата. Досатъчно е да се направи избелващ курс за един месец, след което да се преустанови използването за около месец. След тази почивка, курсът отново може да се повтори.

1
Как да почистваме зъбите си?
Средства за хигиенизиране на устната кухина