Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (488 words)

Средства за хигиенизиране на устната кухина

Четката за зъби винаги се подбира индивидуално, в съответствие със здравословното състояние на зъбите на конкретния човек - като при закупуване е необходимо да се вземат предвид твърдостта на космите, формата на главата, размера и ергономичността на дръжката за по-удобно и комфортно хващане.

Четка за зъби

Четката за зъби винаги се подбира индивидуално, в съответствие със здравословното състояние на зъбите на конкретния човек - като при закупуване е необходимо да се вземат предвид твърдостта на космите, формата на главата, размера и ергономичността на дръжката за по-удобно и комфортно хващане.

Повечето хора използват четки със средна твърдост.

Мека четка се изисква за почистване на чувствителни зъби и кървящи венци.

Твърда четка се употребява при напълно здрави зъби и грижи за протези.

Миенето на зъбите с четка трябва да бъде минимум 2 пъти на ден в продължение на около 2 минути. При по-голямо внимание към хигиената на устната кухина може да извърши и трето миене - непосредствено след обедното хранене.

Четката за зъби задължително трябва да бъде сменяна на всеки 3 месеца, тъй като върху нея се полепват трудноотмиваеми налепи, остатъци от храна и захари от напитки, както и микроорганизми - най-вече в основата на космите.

 Пасти за зъби

Пастите за зъби са основно средство за поддържане на устната хигиена. Те може да бъдат най-различни: лечебни и профилактични, кремообразни и желеобразни, с различно съдържание на флуор, витаминизирани, с микрогранули, детски и др.

Лечебните пасти се подбират само по лекарски съвет. Не е необходимо за обичайна профилактика да се купуват специални пасти, при избора на които е необходима професионална компетентност.

Пастата за зъби трябва да се сменя на всеки няколко месеца. В някои случаи може да се наложи да се използват няколко пасти с различно действие. Например, при предразположеност към развитие на кариес и пародонтит (възпаление на околозъбната тъкан) стоматологът може да препоръча сутрин измиване с противокариесна, а вечер - с противовъзпалителна паста.

Конец за зъби (флос)

Той е предназначен за почистване на междузъбните пространства.

Конците за зъбите се произвеждат в няколко разновидности: плоски, кръгли, усукани, покрити с восък или без него. Флосът се подбира с отчитане на индивидуалните характеристики - най-вече, като се ориентираме по разстоянието между съседните зъби.

Конецът за зъби е отлично допълнение към другите средства за хигиена на устната кухина. 

Избелващи системи за зъби

Избелването на зъбите не е новост, но все още малък брой хора са запознати с избелващите продукти - избелващи ленти, двукомпонентни системи, избелващи гелове със шини и избелващи пасти. Избелващите ленти са тънки и пластични, напоени с разтвор от водороден пероксид и други помощни вещества. Избелващите гелове могат да използват както водороден пероксид, така и карабамид пероксид, който при взаимодействие със слюнката отделя водороден пероксид, считан за най-добрият избелващ агент. Избелването на зъбите може да се проведе, както в стоматологичен кабинет, така и в домашни условия. Избелващите ленти на Crest осигуряват най-пълно премахване на наслояванията по зъбите. Сред избелващите гелове на карабамидна основа са Opalescence, използвани в стоматологичните кабинети и в домашни условия.

1
Течните пасти и водата за уста - полезни приятели ...
Почистване на налепи върху зъбите и езика
 

Коментари (0)

There are no comments posted here yet

Оставете вашите коментари

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
прикрепени файлове (0 / 3)
Share Your Location