Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (426 words)

Почистване на налепи върху зъбите и езика

Практиката показва, че при ограничаване на устната хигиена до обичайните 2 измивания на зъбите - сутрин и вечер, върху повърхността на зъбите остава около 30-40% от натрупания налеп.

Практиката показва, че при ограничаване на устната хигиена до обичайните 2 измивания на зъбите - сутрин и вечер, върху повърхността на зъбите остава около 30-40% от натрупания налеп.

Ето защо е необходимо да се обърне по-голямо внимание и на дневната хигиена на устната кухина - като се използват средства, по-леки като действие от кремо- и желеобразните пасти, но също така ефективни срещу зъбния налеп при редовна употреба.

Това са течните пасти за зъби и водата за уста; на определен период от време използване на избелващи лентички в домашни условия - които оказват чувствително подкрепа за подсилване на обикновените лични процедури за устна хигиена; употреба на специални стоматологични дъвки и т. н.

Трябва да се знае, че ако зъбният налеп успее да се задържи по-дълго време върху повърхността на емайла (което неизбежно се случва при нерегулярно поддържана хигиена на устната кухина), той започва да се пигментира (оцветява). Това става под въздействието на оцветяващи храни и най-вече напитки (чай, кафе, газирани, плодови и зеленчукови сокове); също и поради действието на никотина при пушачите, под влиянието на алкохолни напитки и др.

Важно е да се обърне внимание на употребата на флуоросъдържащи дентални препарати - както обикновените кремообразни пасти за зъби, така и течните, също и на водата за уста. Те придават допълнителна защита и намаляват болезнеността на свръхчувствителните зъби.

Едно нерядко подценявано средство за повишаване нивото на хигиената на устната кухина е почистването на езика.

Почистването на езика от налепи е твърде важно действие за цялостното  поддържане на чистотата в устната кухина. Неслучайно в азиатските народни медицини - китайска, индийска, тибетска, се отделя такова голямо внимание на начините и средствата за поддържането на езика в чисто и здравословно състояние.

За целта са подходящи четки за зъби с оребрена гумена повърхност, както и специални инструменти. Необходимо е да се почиства гърба (горната част) на езика и неговите странични повърхности, като се извършват движения по посока към върха му. По този начин се премахват налепите върху него, а заедно с тях - и възможността да се развият болестотворни микроорганизми и бактерии, които след това да се разпространят из целия организъм.

В домашни условия най-лесният и ефикасен начин за почистване на налепите е изпозлване на избелващи системи за зъби. Избелващите ленти Crest 3D White

са лидери сред почистващите и избелващи системи за зъби. Премахват натрупаните наслоявания до 90% за 5 дни. Избелват зъбите до 6 тона и предвазват от появата на нови наслоявания. 

 

1
Средства за хигиенизиране на устната кухина
Как белите зъби могат да подобрят вашето самочувст...