Размер на шрифта: +
3 minutes reading time (617 words)

Ефективни билки, които борят есенната депресия

С настъпването на есента идват дъждовните дни и студа, денят става по- къс, а се наспивате все по- трудно. През този сезон е нормално организмът ни да се климатизира по-бавно и да премине от лятното топло време към по- хладното и мрачно.

С настъпването на есента идват дъждовните дни и студа, денят става по- къс, а се наспивате все по- трудно. През този сезон е нормално организмът ни да се климатизира по-бавно и да премине от лятното топло време към по- хладното и мрачно. Като включим факторите работа, ангажименти и задължения картината става все по- сложна.

Тези условия са добра предпоставка за появата на различни заболявания, всеки проявил се от различен фактор. Най- често срещания обаче си остава депресията. Много хора дори не осъзнават, че са в депресия и не си обръщат голямо внимание, за това тук ще изброим най- честите оплаквания и ако се асоцирате с тях, е добре да си обърнете малко повече грижа.

Безсънието и ненаспиването  са едни от основните показатели. Смяната на времето неминуемо ни влияе и ни е необходимо време да се настроим. През този период е възможно да лягате по- трудно, съответно ще ставате по- трудно. Сънят Ви може да е накъсан и често да се будите, или просто да сте недоспали. Тези фактори не са за пренебрегване, защото водят до раздразнение, слаба концентрация, главоболие и отпадналост. А оттам може да се отключи и сезонната депресия. Добре е ако забележите, че се наспивате  трудно и не може да свикнете с новото часове време, да вземете мерки от рано, преди мрачното настроение да Ви е застигнало. Чаят от валерианов корен ще Ви помогне за добрия сън, а също така и ще поуспокои организмът Ви. Ментата и маточината също благоприятстват добрия сън и действат по- скоро успокоително. Чай от маточина преди лягане например ще предразположи по- лесно организмът Ви към покой и спокойствие. Сутринта може да изпиете и чаят от мента, за по- добър тонус и настроение.

Пониженото внимание е друг важен фактор при депресиите. Дори и да не е свързано винаги с безсънието, то може да се прояви от минорното Ви настроение, меланхолия, носталгия и т.н. В такива ситуации чаят от гинко билоба е Вашия верен съюзник. Освен, че е силен антиоксидант и антидепресант, билката подобрява кръвообращението и подобрява не само концентрацията, но и настроението Ви.

Стигаме и до основните симптоми- чувството на тъга и потиснатост. Не Ви се прави нищо, а ако до сега сте изпитвали удоволствие от някакво занимание, сега въобще не искате да го поглеждате. Смяната на настроенията също е ключов фактор, както се смеете и веселите, така може и да се разплачете (особено жените). Емоциите вземат връх и Ви е трудно да ги контролирате. В такива ситуации освен горе изброените билки е добре да започнете нещо ново. Да вложите енергията си в нещо, което досега никога не сте правели, а много сте искали. Може да е нещо съвсем дребно, като това да се научите да плетете, да си купите нова книга или нещо много по- голямо като ремонт, смяна на някои мебели, скачане с парашут и т.н.

Установено е, че шоколада повишава количеството ендорфин (хормона на щастието), за това не е излишно да се поглезите и да обърнете повече време за себе си.

За тези, които имат по- отговорна работа и всекидневно са подложени на стрес в службата, чай от златен корен може да има изключително благотворен ефект. В корените на растението се съдържа сок, който спомага за психическа и физическа издръжливост. Също така той поддържа здрава имунната Ви система и балансира ендокринните хормони.

Каквото и да предприемете, не забравяйте, че настроението зависи само от Вас и един сезон не е причина да се чувствате тъжни и отпаднали. Намирайте щастието навсякъде и правете това, което Ви доставя удоволствие. 

2
Как да се предпазим от лошата енергия
Полиране на фарове - методи на обработка