Размер на шрифта: +
5 minutes reading time (952 words)

Полиране на фарове - методи на обработка

Полиране на фарове - методи на обработка

Полиране на фарове за любителите на автомобилите е известно действие. Всеки уважаващ себе си водач на автомобил е запознат със системите по автомобила си и начина им на работа. Дори хората запознати бегло с темата знаят, че съвременните коли имат просто казано пластмасови фарове.

Полиране на фарове за любителите на автомобилите е известно действие. Всеки уважаващ себе си водач на автомобил е запознат със системите по автомобила си и начина им на работа. Дори хората запознати бегло с темата знаят, че съвременните коли имат просто казано пластмасови фарове. Те по точно са от поли карбонат, който е удачен достатъчно за целта, но си има един лек недостатък – пожълтяване или още известно, като оксидиране. Ако и вашата кола има фарове, които са замъглени и не осветяват добре пътя, то значи те са оксидирали или казано просто - пожълтели.

Най-добре може да се установи това при шофиране вечер или при сумрак. Тогава степента на увреждане на светлините се забелязва най-добре, но опитните водачи забелязват симптомите доста по-рано. Колкото по-навреме се овладее и премахне замъгляването, толкова по-лесен е процеса на възстановяване на предните светлини на автомобила.

Полиране на фарове и методите на обработката им нямат голямо разнообразие и начини на действие. Като цяло процеса е или полиране само с паста и нанасяне на нов защитен слой, укрепване на стария защитен фабричен слой, ако е възможно и в краен случай сваляне на пожълтяването и изглаждане на повърхността чрез шкурка. Понякога дори комплексното прилагане на всички изброени методи не води до успешно полиране и фаровете трябва да се заменят с нови.

Полиращи агенти.

Много материали и комерсиални продукти са указани за спецификата на полирането, но повечето от тях са неефективни. Базата им обикновено не отговаря за целите на защитата от ултравиолетовите лъчи. Именно тези лъчи са най-големия враг на поли карбонатните светлини и заедно с атмосферните променливи условия водят до стареене и увреждане на тези фарове на автомобилите и мотоциклетите. Полиращите агенти са два вида, едните са за премахване на драскотини и замъгляване, другите са за образуване на защитен слой срещу UV лъчи на пластмасата на фаровете. Като цяло първите не са толкова специфични, но вторите са важни, за да се запазят постигнатите резултати от полиране на фарове. Най-добрите защитни агенти от типа са базирани на епоксидни смоли и смеси.

Полиране без шкурка.

Полирането с паста е по-разпространения метод за изчистване на фаровете от оксидация, стига да не са твърде увредени. Почти 90% от пожълтелите фарове, биват податливи на обработка само с полиращи пасти на марката 3М. Само около 10 % от поли карбонатните предни светлини са чак толкова увредени, та да имат нужда от намесата на шкурката и последващо лакиране. За целите на пастиращото полиране са нужни микрофибърни материали под формата на кърпи и полиращи и запечатващи агенти.

Полиране, чрез твърда намеса.

Когато оксидацията достигне размер, по-мащабен от влиянието на полиращите агенти, се намесва и обработката на фарове с шкурка. Този метод не е твърде препоръчителен, защото понякога е опасен. При леки пукнатини, може целия фар да бъде разрушен. Затова професионалистите, понякога препоръчват смяна, наместо твърда намеса.

Полиране на фарове за любителите на автомобилите е известно действие. Всеки уважаващ себе си водач на автомобил е запознат със системите по автомобила си и начина им на работа. Дори хората запознати бегло с темата знаят, че съвременните коли имат просто казано пластмасови фарове. Те по точно са от поли карбонат, който е удачен достатъчно за целта, но си има един лек недостатък – пожълтяване или още известно, като оксидиране. Ако и вашата кола има фарове, които са замъглени и не осветяват добре пътя, то значи те са оксидирали или пожълтели. Най-добре може да се установи това при шофиране вечер или при сумрак. Тогава степента на увреждане на светлините се забелязва най-добре, но опитните водачи забелязват симптомите доста по-рано. Колкото по-навреме се овладее и премахне замъгляването, толкова по-лесен е процеса на възстановяване на предните светлини на автомобила. Полиране на фарове и методите на обработката им нямат голямо разнообразие и начини на действие. Като цяло процеса е или полиране само с паста и нанасяне на нов защитен слой, укрепване на стария защитен фабричен слой, ако е възможно и в краен случай сваляне на пожълтяването и изглаждане на повърхността, чрез шкурка. Понякога дори комплексното прилагане на всички изброени методи не води до успешно полиране и фаровете трябва да се заменят с нови.

Полиращи агенти

Много материали и комерсиални продукти са указани за спецификата на полирането, но повечето от тях са не ефективни. Базата им обикновено не отговаря за целите на защитата от ултравиолетовите лъчи. Именно тези лъчи са най-големия враг на поли карбонатните светлини и заедно с атмосферните променливи условия, водят до стареене и увреждане на тези фарове на автомобилите. Полиращите агенти са два вида, едните са за премахване на драскотини и замъгляване, другите са за образуване на защитен слой на пластмасата на фаровете. Като цяло първите не са толкова специфични, но вторите са важни, за да се запазят постигнатите резултати от полиране на фарове. Най-добрите защитни агенти от типа са базирани на епоксидни смоли и смеси.

Полиране без шкурка

Полирането с паста е по-разпространения метод за изчистване на фаровете от оксидация, стига да не са твърде увредени. Почти 90% от пожълтелите фарове, биват податливи на обработка само с полиращи пасти. Само около 10 % от поли карбонатните предни светлини са чак толкова увредени, та да имат нужда от намесата на шкурката. За целите на пастиращото полиране са нужни микрофибърни материали под формата на кърпи и полиращи и запечатващи агенти.

Полиране, чрез твърда намеса

Когато оксидацията достигне размер по-мащабен от влиянието на полиращите агенти, се намесва и обработката на фарове с шкурка. Този метод не е твърде препоръчителен, защото понякога е опасен. При леки пукнатини, може целия фар да бъде разрушен. Затова професионалистите, понякога препоръчват смяна, наместо твърда намеса.

 

1
Ефективни билки, които борят есенната депресия
Съвети при избора на спални
 

Коментари (0)

There are no comments posted here yet

Оставете вашите коментари

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
прикрепени файлове (0 / 3)
Share Your Location