Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (482 words)

Египет- легендата продължава

Ако има една дестинация, за която са изписани десетки хиляди текстове, статии и книги, то вероятно това е Египет. Това място очарова, както с цивилизацията живяла там, сякаш извън времето и извън нашия Свят

Ако има една дестинация, за която са изписани десетки хиляди текстове, статии и книги, то вероятно това е Египет. Това място очарова, както с цивилизацията живяла там, сякаш извън времето и извън нашия Свят; с останалите от тези времена колосални монументи (изрично е да поясняваме за пирамиди, Гиза, Сфинкс или Абу Симбел и Луксор), така и със съвсем съвременните и модерни курорти. Разбира се посетите ли Египет, едното и другото вървят ръка за ръка.

Доста популярни са напоследък чартърните почивки в Египет, и по- специално курорта Хургада с невероятните си пясъчни плажове.

Ако пък изберете Синайския полуостров и курортът Шарм ел Шейх, трябва да преглътнете липсата на пясъчни плажове, но ще бъдете щедро компенсирани от наситеността на цветовете и гъстотата на кораловите рифове! Влизайки в морето по плаващи потони, вие някак неусетно ставате част от всичко.

Пъстрите пазарчета и сувенирни магазинчета сякаш не затварят и от всеки ъгъл ви канят да се излегнете на нежна възглавница и да изпушите едно наргиле под африканската луна, заобиколен от хора от цяла свят. Тази част на Египет е много специална.

Тук можете да станете част от тълпите поклонници , които изкачват святата Маунт Синай или Синайска планина, за да срещнат утрото от върха и, където някога Мойсей е получил Десетте Божи Заповеди. Не се оставяйте сънят да ви разубеди, това изживяване никога не се забравя. Планината е като гигантски червеникав израстък по гладката безбрежна пустиня, изграден от скали , без всякаква растителност, като изключим едно 100 годишно дърво , което се радва на прегръдка и молитва от всеки по-търпелив турист. Изкачването започва към 01ч. през нощта и гледката спира дъха. Под вас и над вас има една безкрайна броеница от светлинките на фенерите на хората, които като вас искат да се докоснат до Божественото. А звездите са повече от всякога и са само на една ръка разстояние. Услужливи малчугани ви предлагат арабски хляб, а уверени камили са на разположение на тези, които не могат да направят и крачка повече. На върха ви се иска се бяхте облекли по-дебело, но и тук има предприемчиви египтяни, продаващи одяла на премръзналите. Мълчанието на планината се прекъсва от песните на поклонниците и сърцето забавя ход, когато слънцето погалва първо пустинята,а после в миг запалва планината. Ентусиазмът е наистина заразителен! След няколко мига жегата замества студа и прави споменът за него абсурден. На връщане отново волята ви е подложена на изпитание- да чакате или не на безкрайната опашка пред манастира Света Катерина, един от първите ( някой ще кажат и първият) християнски манастири в света. Да, Синайската планина наистина е Свещена и за християни, и за мюсюлмани , и за евреи.

А Египет, както и преди хилядолетия все още е изпълнен с вълнуващи приключения и чудеса!

1
Цени на счетововодни услуги – на какъв принцип се ...
С какво професионалните услуги ще ви помогнат при ...