Размер на шрифта: +
3 minutes reading time (687 words)

Какво представлява хипербарната кислородна терапия?

Какво представлява хипербарната кислородна терапия?

Лечението с хипербарна кислородна терапия се осъществява в специална барокамера, в която тялото на човек е изложено на 100% кислород под налягане. По този начин се осигурява кислород до всички тъкани, като им помага по-бързо да оздравеят.

Лечението с хипербарна кислородна терапия се осъществява в специална барокамера, в която тялото на човек е изложено на 100% кислород под налягане. По този начин се осигурява кислород до всички тъкани, като им помага по-бързо да оздравеят.

Червените кръвни клетки са тези, които доставят до всички органи и тъкани в организма необходимите хранителни вещества и газове за нормалното им функциониране. Те пренасят и кислород, който е така необходим за поддръжката на тъканите здрави.
Хипербарната терапия се препоръчва на пациенти с много и различни заболявания. Например при радиационни увреждания и диабет човек може да получи рани, които се лекуват твърде бавно. При кислородна терапия на тъканите се доставя голямо количество кислород, което ускорява тяхното лечение. Вашият лекар може да ви препоръча подобно лечение ако страдате от ксенонова болест, вдишали сте въглероден окис или имате мозъчна травма. 

 1. Предназначение на хипербарната кислородна терапия

  С влизането си в Хипербарната камера вие сте подложени на 100% кислород и по-ниско ниво на налягане на въздуха от нормалното. Това осигурява висока концентрация на кислород в тъканите и стимулира тяхното лечение, което не би могло да се осъществи в нормални условия.
  Лечението с кислород може да се използва за ускоряване на заздравителните процеси при различни видове инфекции или за да осигури кислород на тъканите, които са били увредени при излагане на въглероден окис. При гангренозни рани или травми от радиация кислородотерапията може да се изпълнява в продължение на няколко пъти седмично. При ксенонова болест, която се причинява от: гмуркане, вдишване на въглероден окис, травматично увреждане на мозъка, също може да ви бъде препоръчана тази терапия, тъй като има доказано благоприятен оздравителен ефект.

 2. Как и къде се извършва хипербарната кислородна терапия?

  Според различните модели барокамери терапията се осъществява по различен начин. Има камери за индивидуално или групово ползване. Индивидуалните са предназначени само за един човек, който ляга на леглото, което се приплъзва в пластмасова прозрачна тръба. Груповите барокамери могат да се ползват от повече хора като бройката може да достигне до 12 човека. В тях има удобни седалки, на които хората сядат и се отпускат, вдишвайки 100% кислород. В по-модерните камери има и телевизори, с което се осигурява допълнителен комфорт на пациентите. Продължителността на процедурите е от 1 до 2 часа, като може да се приложи няколко пъти в зависимост от състоянието ви.
  В България има няколко барокамери в София, Варна и Бургас, които да разположени в специализирани медицински заведения. Отскоро в новооткрит център в Стара Загора се намира най-модерната барокамера в България. Желаещите да си запишат час за кислородна терапия в HBO Medical Support Center могат да го направят на http://hbo-center.com/.

 3. Рискове при лечение и странични ефекти

  Рисковете при лечение с кислород са изключителни ниски. Въпреки това специалистите отчитат някои редки, но потенциални странични ефекти.
  Сериозни пожари и експлозии могат да възникнат в среди пълни със 100% кислород, за това ще бъдете инструктирани да не внасяте в камерата леснозапалими предмети като запалки, кибрит и др. При въпроси относно сигурността ви е добре да се обърнете към специалиста наблюдаващ през цялото време терапията из камерата.
  По време на кислородотерапията може да почувствате натиск в ушите. В много редки случаи могат да се появят и по-тежки странични ефекти като: припадък, причинен от излишък на кислород в централната нервна система.
  Ако почувствате болка или дискомфорт по време или след терапията, това може да е признак за страничен ефект.

 4. Очаквани резултати от лечението

  За да бъде ефективно лечението може да се наложат няколко курса на терапия. Тя често се прилага заедно с други лечения. При различните състояния планът и резултатите от нея също за различни.
  Ако човек е вдишал въглероден окис той има нужда от по-малко курсове терапия с кислород, за да се подобри неговото състояние, отколкото човек, който има незарастващи рани. Като цяло колкото по-тежко е общото състояние, толкова повече курсове са необходими.

За да научите повече за вашия конкретен план за лечение се обърнете към специалист, който е добре запознат с вашата възраст и общото ви здравословно състояние — диагноза, стадии на болестта и придружаващи заболявания.

2
С какво професионалните услуги ще ви помогнат при ...
Топ 3 на най-предпочитаните материали за интериорн...