Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (495 words)

Топ 3 на най-предпочитаните материали за интериорни врати

Говорейки за интериорни врати, трябва да посочим, че те имат поне няколко предназначения, освен задължението да затварят дадено помещение.

Говорейки за интериорни врати, трябва да посочим, че те имат поне няколко предназначения, освен задължението да затварят дадено помещение. Вратата в едно жилище трябва да има висока декоративна стойност, като в същото време се вписва идеално към конкретния интериорен стил. Вътрешните врати, също така трябва да осигуряват влаго и топлозащита, а това означава да разполагат с добра изолация. Не на последно място, интериорните врати трябва да бъдат здрави и функционални. Това означава да са изработени по много високи стандарти и разбира се - от качествени материали.

Кои са трите най-предпочитани материали при вратите?

Когато разглеждаме интериорните модели, е важно да уточним, че при тях има постоянно променящи се модни течения. Докато в недалечното минало основният материал беше масивното дърво, то днес се залага предимно на специално разработени полимери, притежаващи много по-добри качества, като устойчивост на неблагоприятни атмосферни условия, защита срещу деформации с течение на времето и отлични изолационни свойства. Нека разгледаме топ 3 на най-предпочитаните материали при вратите.

  1. Стъкло

Стъклените врати присъстват отдавна в домовете на хората, но стъклото, използвано днес се различава драстично от това, украсяващо вътрешните врати само преди 20 години. Днес стъклата, употребявани за направата на интериорни (пък и на входни) врати са много по-здрави и устойчиви дори на удар при силно затваряне поради течение, защото са преминали специална закалка. Стъклените модели при съвременните врати предлагат огромен избор, способен да задоволи дори най-нестандартния вкус – прозрачни, матирани, принтирани и гравирани стъкла ще направят дома ви много по-светъл, изискан и приятен.

  1. Пресована дървесина

ПДЧ, HDF, MDF – това са странни съкращения, които не говорят нищо на повечето хора, но те са най-често използваните материали при изработката на интериорни врати днес. За да добиете малка представа какво се крие зад странно звучащите абревиатури, ще разясним името на всяка от тях.

ПДЧ означава – пресовани дървесни частици;

HDF (High Densty Fiberboard) означава фиброплоскости с висока плътност;

MDF (Medium Density Fibreboard) означава плоскости от фини дървесни влакна със средна плътност.

Всички тези дървени плоскости имат за основа пресована дървесина, но при тяхната изработка са вложени специфични смоли и лепила и е използвана специална технология, повишаваща техните защитни свойства. Вратите от пресована дървесина са много по-леки и функционални от старите масивни дървени врати. Те носят ползите на обичаното дърво – уют, топлина, естетика, но в същото време са в пъти по-устойчиви на деформации при температурни промени и влага, а това подсказва, че са и с много по-дълъг експлоатационен живот. Вариациите, като цветове и орнаменти ги правят подходящи за всеки интериорен дизайн.

  1. PVC

PVC или поливинил хлорид е полимер, който днес присъства в почти всеки български дом. Предимствата на материала са безспорни – достъпен като цена, лек, устойчив на деформации, максимално влагозащитен и не на последно място с добра естетическа стойност. PVC  интериорните врати са най-доброто решение за баня и други мокри помещения, макар че вариациите като цветове, орнаменти и покрития ги правят отлично решение за затваряне на всяко жилищно помещение.

1
Какво представлява хипербарната кислородна терапия...
Полезни съвети при избор на детска количка от Mini...