Размер на шрифта: +
3 minutes reading time (577 words)

Фейсбук обяви промени в алгоритъма на своя News Feed

Фейсбук обяви промени в алгоритъма на своя News Feed

В началото на юли, от фейсбук информираха, че са променили алгоритъма на своята хранилка за новини (news feed) като извеждат на преден план приятелите и членовете от семейството пред тези на издателите

В началото на юли, от фейсбук информираха, че са променили алгоритъма на своята хранилка за новини (news feed) като извеждат на преден план приятелите и членовете от семейството пред тези на издателите, марките и хората разчитащи на фейсбук да увеличи продажбите им генерирайки повече посещения. По този начин те постигат две неща – едното е, че показват загриженост за потребителите си, а другото, че увеличават нуждата от реклама във фейсбук за тези ползващи го като маркетингов инструмент (какъвто всъщност изначало е.) Маркетингово проучване сочи, че от началото на годината споделянето на постове с линкове е намаляло с около 10%. Причината се дължи именно на промяната на алгоритъма, който ограничава обхвата на подобна информация плавно, но статистически видно още преди това да бъде обявено. 

За маркетолозите и собствениците на марки е повече от ясно, че да споделяш линкове към сайт или блог няма да доведе до резултатите, които търсят, защото те ще бъдат видни само за най-активните им фенове или приятели. Вместо това те трябва да се насочат към провокиране на дискусии и по-добра обратна връзка.

След оповестените промени в алгоритъма, подходящо ще е да публикувате неща, които последователите ви ще споделят със своите приятели. Вероятно си мислите, че е логично, но ако това не се случва и публикувате както обикновено без да се замисляте, кое точно интересува най-много потребителите ви, то ще изскочи конкурент, който да ги провокира към нужното споделяне вместо заучено да лайкват. Отделете време да анализирате, на кои статуси посетителите ви са били най-активни и получавате най-много трафик, проучете техните интереси, които се препокриват с вашите услуги или продукти и наблегнете на тях.

Избягвайте да пишете заглавия (тип сензация) провокиращи към кликове. Фейсбук ползва система, която засича подобни похвати и постепенно ги ограничава. От компанията съветват да ползвате информативни заглавия, които да отговарят на очакванията. Ползвайте хаштагове. Те винаги са били важна част от социалните мрежи, но доскоро не толкова популярни във фейсбук. Самата търсачка на фейса става все по-зависима от тях. Създайте хаштагове индивидуални за вашия бизнес и ги ползвайте навсякъде, където можете. По възможност проучете, кои са популярните във вашата сфера и също ги добавяйте. Споменаването и тагването на други страници или потребители е един от най-добрите начини за популяризиране на постовете ви в мрежата. Това се дължи на факта, че когато споменете някой, той ще чувства по-голяма нужда да го сподели с приятелите си – един вид връщане на услуга и благодарност за обърнатото внимание. Все пак, не прекалявайте с бройката на тагнатите, защото изглежда спамърско и не върши работа. Видеата качени директно във фейсбук, а не споделяни през ютуб са също много полезнен похват. Малко хора в България знаят, че големите марки спряха да постват видеа от ютуб във фейсбук. Вместо това те качват видеата си направо във фейса. Една от причините е, че качените във фейсбук се отразяват много по-добре от тези на ютуб. Статистики сочат, че фейсбук постепенно задминават споделените от ютуб видеа в собствената си мрежата, което съм сигурен, че е било важна задача за маркетинговия им отдел преди няколко години.

Както сами виждате фейсбук постоянно се променя и за да извлечете безплатни позитиви трябва да ставате все по-оригинални, ангажиращи и интересни, защото е повече от ясно, че основен приоритет на фейсбук са парите от реклама и продажбата на статистически данни на корпорациите, а не безплатният трафик.

4
Любимият Бохо тренд
Родителската спалня в малкото жилище