Размер на шрифта: +
3 minutes reading time (528 words)

Родителската спалня в малкото жилище

Родителската спалня в малкото жилище

Очевидно е, че родителската спалня в малкото жилище, макар и временно, би трябвало да приеме и други функции освен почивката на родителите. Тя би могла да бъде дневна на родителите - с телевизор и радио, или компютър.

Очевидно е, че родителската спалня в малкото жилище, макар и временно, би трябвало да приеме и други функции освен почивката на родителите. Тя би могла да бъде дневна на родителите - с телевизор и радио, или компютър.

В нея би могло да се оформи и работно място според професията на съпрузите или на единия от тях. Тук би могла да се намира и библиотеката или част от нея, която се ползва само от родителите. Защото такъв тип съвременна, динамична родителска спалня трябва да се превърне в интимна среда за съпрузите, територия, извън контрола на децата.

Поради увеличаване на функциите на това помещение от малкото жилище е необходимо и задължително да се извършат правилна организация на пространството и внимателен подбор на системата от елементи, които го оформят.

Първа функция - спане и почивка

Тя може да бъде решена чрез легло под формата на двоен матрак. Изключително комфортен е моделът матрак Eco Sleep Care с марка Ted в Brava.bg. Особено със съвременно решение на подматрачна рамка. Матракът се приспособява за през деня с постоянна дневна покривка. Облеклото и бельото се съхраняват в типичен съвременен секционен гардероб.

Допълнителната функция на родителската стая - професионална работа, квалификация, четене и т.н., се извършва на работното място, което е добре да бъде снабдено с локално осветление. Непосредствено до него може да бъдат разположени мебелите за съхранение на книги. Освен удобството да бъдат в непосредствена близост до ползващите ги, тук те ни подсказват, че притежателите им не изпитват нужда да демонстрират, например пред гостите си, кои и колко много книги притежават.

Също е добре да бъде оформена и група с две малки кресла и масичка, които да дават възможност на родителите на спокойствие и удобно да обсъдят своите собствени или на цялото семейство въпроси, а при нужда и според професията си да осигурят едно спокойно място за разговор с приятел или колега. Разбира се, това трябва да е само в краен случай, защото не е най-подходящо да каним външни хора в най-интимното си помещение. В случая, говорим за малко жилище в един определен етап от живота на едно семейство.

По принцип осветлението в едно спално помещение трябва да бъде локално, около леглото или леглата. Освен локалното има и общо осветление.

Няколко думи за цветовете на спалното помещение най-общо и по принцип. Най-добре е цветовете да бъдат леки, въздушни, бледи, например розово, цикламено, синьо. Хора с повече темперамент използват и наситени цветове, които са удачни, особено в случаите, когато спалното помещение е многофункционално и динамично, и когато самите цветове допълват различните функции.

Например може завесата на прозореца и противоположната стена да са в наситен син цвят, противопоставен контрастно на стените с бял цвят. По този начин в дългата ос на помещението се прави една визуална корекция, а бялата стена създава чувство за дълбочина.

И накрая няколко думи за декоративните елементи и картините в една родителска стая. Те също са едно съобщение за характера и вкуса на обитателите, за техните интереси, както впрочем това правят тези елементи във всеки дом.

4
Фейсбук обяви промени в алгоритъма на своя News Fe...
6 аргумента в полза на стъклените врати