Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (471 words)

Трябва ли да уча немски?

Попитайте някой в Германия този въпрос и ще ви оглуши неговото гръмко „ДА“. И макар всички да използват английски днес, ползата от това да знаеш немски е свързана с най-различни сфери на работа и реализация.

Попитайте някой в Германия този въпрос и ще ви оглуши неговото гръмко „ДА“. И макар всички да използват английски днес, ползата от това да знаеш немски е свързана с най-различни сфери на работа и реализация. Развитието на икономиката в тази страна доказва това по всички показатели.

Германия има най-развитата икономика в ЕС и със сигурност е бизнес фактор в световен мащаб без да отричаме универсалността на английския език – той продължава да има своето значение в Германия все още. Със сигурност английският е нещо, което на първо време може да ви свърши работа в корпоративния или образователен сектор.

Истината е, че ролята на английския никога няма да спре да бъде голяма и той ще бъде доминиращ, докато все още има компании, които функционират изцяло и единствено чрез неговата употреба. Защо тогава немският е важен и защо е подходящ за хора, които търсят реализация в страната? Важността му е безспорна въпреки всичко!

Това важи с особена сила за по-малките компании, където той често е дори необходим. А да не забравяме, че две трети от икономиката на държавата се гради върху малки и средни предприятия – популярни в Германия с названието Mittelstand (буквално – средна класа).

Колкото до света на науката – там английския също е наложил своя универсализъм, който трудно може да бъде изместен тъй като е свързан с една вече наложена и всеобща терминология (особено в сферата на технологиите). Това предопределя, колко важно е да се знае английски, когато човек си търси работа и се сблъска с работодатели, които поставят знаенето на английски като първо изискване пред кандидатите си.

От друга страна, в сферата на науката Германия е проправила дълъг път и е допринесла толкова много, че за един научен изследовател е почти немислимо да не използва и да черпи от приноса на немските учени, философи и мислители. Айнщайн е примерът, който сам по себе си е достатъчен за да даде нужното уважение към немската култура като цяло. Точно поради това, знанието на немски език може да е ключ към по-доброто разбиране и боравене с една завидно голяма база от научна информация и постижения, което на практика прави немския език незаменим и без алтернатива.

Без да подценяваме значението, което има английския език, знанието на немски език отваря пред човек един съвсем отделен набор от възможности, когато избереш да живееш и/или работиш в Германия. Най-малкото заради това, че знанието на езика прави по-свободен и непосредствен допира с културата и обществото там, дава по-широко поле за развитие във всяко едно отношение и може да реализира човек в професионален план почти навсякъде.

За всички, които се интересуват от Германия, предлагаме курсове по немски Давитоз в София, Варна и Бургас.

2
Офертите за почивка на море – сензационни предложе...
Сервиз за автоклиматици и възможни проблеми при кл...
 

Коментари (0)

There are no comments posted here yet

Оставете вашите коментари

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
прикрепени файлове (0 / 3)
Share Your Location