Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (459 words)

Сервиз за автоклиматици и възможни проблеми при климатика на колата

Сервиз за автоклиматици и възможни проблеми при климатика на колата

Сервиз за автоклиматици ни се налага да ползваме с цел отстраняване на повреда при климатичната ни система на колата или за поддръжка и проверка. Когато забележим, че автоклиматикът не функционира правилно е много важно навременно да реагираме

Сервиз за автоклиматици ни се налага да ползваме с цел отстраняване на повреда при климатичната ни система на колата или за поддръжка и проверка. Когато забележим, че автоклиматикът не функционира правилно е много важно навременно да реагираме, защото понякога повредата е по-голяма отколкото ни се струва. Често пъти реакцията на водача, винаги се свързва с липса на фреон в климатичната система, но това никак не е източника на проблема изцяло. Липсата на фреон е индикатор и червена светлина, че нещо става с климатика на колата ви. Хладилният агент може да е намалял в следствие на теч, за който вероятните причини са доста. Сервиз за автоклиматици трябва да се извършва поне веднъж в рамките на една календарна година, за да функционира правилно системата на автоклиматика. Много важно е да се избере професионален и адекватен сервиз за целта. Много възможно е, ако изберете малко по-евтин вариант за проверка на климатика ви и отстраняване на повредата, да сгрешите. Процедурата по проверка и дозареждане на автоклиматика изглежда лесна, но има редица действия, които трябва да бъдат извършени. Ето и последователността:

Вакуум проба за теч – преди климатика да бъде зареден или до зареден, трябва да се установи има ли теч в него и каква е причината за намаляването на фреона. Това най-добре си личи при направата на вакуум проба. Тя се извършва с машина, изтегляща фреона от климатичната система. Тогава, чрез налягането може да се установи къде и дали има теч. По принцип се ползва налягане от -1 бар или познато още, като атмосфера. Но при съвсем малък теч и работеща климатична система, налягането в някои точки на автоклиматика достига до 20 атмосфери. Сервиз за автоклиматици от професионален характер е запознат с тези особености и добре може да прецени доколко да вдигне налягането, за да запази безопасността на климатичната ви система и същевременно да установи локацията на теча.

Вакуумиране, зареждане и проверка – след като проверката на плътността бива установена, ако липсва теч, то се пристъпва към вакуумиране на системата и нейното дозареждане с фреон. Нужно е да се ползва фреон, съвместим с фабрично поставения, ако досега климатикът не е дозареждан. За целта, според марката и модела на автомобила се установява и вида нужен фреон. След зареждането е ред на проверката на работата на автоклиматика. Тя се прави на високо и ниско налягане в системата. При включен климатик на празен ход и при достигане на 1500 оборота от оборотомера. Проверява се температурата на купето при изходите на духалките и функциите на компресора при различни налягания.

Сервиз за автоклиматици е необходимост за добрата работа на автоклиматика ви!

2
Трябва ли да уча немски?
Kоя от кандидатките за работа да изберете?