Размер на шрифта: +
3 minutes reading time (579 words)

Терапия на гръбнака и масаж

Гръбнакът е онази част от тялото, който осъществява пряко рефлекторно взаимодействие с всеки орган или система от органи в нас. Това означава, че проблеми с даден орган водят до натрупано напрежение в конкретна област на гръбнака, а съответно всяко изкривяване

Гръбнакът е онази част от тялото, който осъществява пряко рефлекторно взаимодействие с всеки орган или система от органи в нас. Това означава, че проблеми с даден орган водят до натрупано напрежение в конкретна област на гръбнака, а съответно всяко изкривяване на гръбнака би дало нездравословно отражение в конкретен орган.В близост до гръбнака (например по меридианата на пикочния мехур и от двете страни на всеки прешлен) съществуват такива акопунктурни точки, които са много важни за определени области и органи в тялото. Масажът от двете страни на гръбнака трябва да се прави внимателно, за да се напипат напрегнатите, по-нежни места ако искаме да обхванем по-цялостно системата от енергийни и нервни връзки, която изгражда гръбнака.

Масажът

Ето защо масажът на гръбнака се прави като част от цялостния масаж или като част от масажа на целия гръб. Когато масажираме тази част на гърба, трябва да мислим отвъд обичайните техники и похвати в масажа и дори не е необходимо да използваме масажно масло. Най-важно е да вложим нежно и дълбоко отношение, което да ни води по време на процеса. Важно е да обърнем внимание първо на краката, като един от крайниците най-пряко свързани с гръбнака и неговата функционалност.

Използвайте палците си, пръстите си или ставите на пръстите си с поглаждащо движение надолу по гръбначния стълб от двете му страни. Може да натиснете за момент без да прекалявате и продължете движението докато не обхванете вътрешния меридианата на пикочния мехур.

Ако усетите, че някое от местата е по-възпалено, отпуснете и използвайте кръгообразни движения за да успокоите мястото. Може постепенно да усилите натиска, когато усетите, че напрежението се разстила. Повтаряйте масажа няколко пъти от горе надолу и отдолу нагоре по гръбначния стълб, като обгрижите по-нежните и възпалени места в системата. Когато стигнете до началото на врата може да натиснете с края на дланите си и да масажирате едновременно върхът на прешлените.

Други точки, които се нуждаят от специално внимание, са в основата на черепа, шията, рамото, върховете и центровете на плешките; задните части, бедрата и гърба на всяко коляно.

Друга техника, която има добър ефект е осъществяването на умерен натиск с пръстите на ръката върху всяко по-нежно място за около 90 секунди. Насочете вниманието си към това докато натискате възпаленото място, да повдигнете противоположната спрямо даденото място част от тялото на пациента. Например когато масажираме горната част на гръбнака, повдигаме рамената, когато се спрем на долната – подвигаме с едно движение бедрата. Така напрежението може да се разстеле по-добре, а мускулите на тялото да се отпуснат и болката от натрупаното напрежение да се облекчи. Следете за това пациентът да е напълно неподвижен и да не напряга тялото си за да помогне на подвигането на различните части на тялото. Той трябва да остане пасивната част от процеса.

Може да правите цялостен масаж и масаж с натискане на пръстите върху гръбнака веднъж седмично – най-добре след вана или след като сте си взели душ. Заради важният елемент от старателно и любящо отношение, което трябва да се вложи в този масаж – най-добре е той да се прави от приятел или от вашия партньор. Когато използвате повече натиск върху точките около гръбнака или когато правите равномерни движения върху него – опитайте се да следвате енергийната система на меридианите.

За още полезни съвети за масажа, посетете курсовете за масаж на Давитоз.

2
Скрита камера
Легалните букмейкъри в България
 

Коментари (0)

There are no comments posted here yet

Оставете вашите коментари

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
прикрепени файлове (0 / 3)
Share Your Location