Размер на шрифта: +
3 minutes reading time (567 words)

Часовници Swatch срещу часовници Ice Watch в съда

Федерална Върховния съд наскоро постанови (4A_589/2011, 5-ти април 2012 г.), че жалбата на Swatch Ltd, водещ производител на швейцарски часовници и бижута, срещу решението на търговския съд в Берн е неоснователна за обжалване на прекратяване на споразумението на съвместно съществуване между нея и другата марка с подобно търговско наименование Ice Watch.

Федерална Върховния съд наскоро постанови (4A_589/2011, 5-ти април 2012 г.), че жалбата на Swatch Ltd, водещ производител на швейцарски часовници и бижута, срещу решението на търговския съд в Берн е неоснователна за обжалване на прекратяване на споразумението на съвместно съществуване между нея и другата марка с подобно търговско наименование Ice Watch. Swatch се противопоставят на регистрацията на марката, най-вече защото смятат, че произношението е сходно и потребителите на часовници Суоч могат да се объркат по този начин и така да се накърни репутацията на марковите швейцарски часовници Swatch. Например Ice-Watch от потенциален купувач може да бъде чуто като I-Swatch, Swatch или дори Ice-Swatch. Важно е да се отбележи, че значението на фонетичната прилика надделява над визуални и концептуални различия между марките.

Търговската марка швейцарски часовници Swatch е създадена през 1983 година, придобивайки протекции за названието си. С възникването на часовниците Ice Watch през 2007 година Swatch Ltd. възразява на разрешението на тази търговска марка с основанието, че името е сходно с това на Суоч. В крайна сметка се стига до споразумение, регулирано от швейцарското законодателство през 2008 година, като компанията TKS се ангажира да използва марката Icewatch като дума, където "ice" и "watch" са представени в две отделни думи. Неочаквано през 2009 година Swatch прекратява споразумението за съвместно съществуване без предупреждение. От своя страна компанията на часовници Ice Watch официално оспорва прекратяването поради липсата на предупреждение. В последствие става ясно, че опозицията на часовници Swatch е насочена към новата търговска марка Ice-Watch, където двете думи не са отделни съгласно споразумението, а се свързват с тире.Решение на Първоинстанционния съд е, че известието Swatch за прекратяване на споразумението е било неправомерно и по този начин то си остава валидно. Освен това, съдът забранява на Swatch, под заплаха от наказание, от подаване на нови жалби срещу всички съществуващи и бъдещи приложения на търговската марка на компанията TKS за часовници Ice-Watch. В допълнение, съдът разпорежда Swatch да оттегли 18-те си жалби, които вече са заведени срещу тези търговски марки. Решението на Върховния съд обаче частично одобри жалбата на часовници Swatch, отмени решението на Търговския съд и върна въпроса за преоценка.

Въпреки дългите съдебни спорове и двете марки часовници се отличават със своя индивидуалност и имат своите многочислени потребители. Часовници Swatch са марката с водещи продажби по цял свят заради евтините си цени и швейцарското производство същевременно. Сравнително новата марка Ice Watch пък изумява с прогресивната си популярност и бързия темп на развитие. Рекорден брой са феновете на часовниците Ice Watch във фейсбук страницата им, като наскоро са достигнали нечуваните 1 милион. Белгийският бранд Ice watch набляга на свежите изкрящи цветове и също достъпните цени като своите конкурентни от Суоч. Като по-голям и силен производител компанията на часовници Swatch има самочувствието на гигант не само в продажбите, но и с историческото си развитие. За швейцарската индустрия те са герои от времето, когато позициите на швейцарските часовници изобщо са били много слаби заради конкурентите си от Япония, който предлагали евтини и достъпни японски часовници. Това се променило обаче с разработването и пускането на пазара на евтини швейцарски часовници Swatch от силикон и пластмаса, който успели да извадят индустрията от трудното положение.

 

1
Колко често давате на жената да шофира?
Няколко трика за перфектен външен вид
 

Коментари (0)

There are no comments posted here yet

Оставете вашите коментари

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
прикрепени файлове (0 / 3)
Share Your Location