Размер на шрифта: +
5 minutes reading time (1001 words)

8-те Стъпки при Планирането на Екскурзия или Почивка

8-те Стъпки при Планирането на Екскурзия или Почивка

Може и да не ви се вярва, но това е едно от най-важните неща, които трябва да решите, преди да предприемете каквито и да е планове по пътуването. Не всеки приятел е подходящ за спътник при по-продължителна екскурзия. Прецените с кого си пасвате най-добре като навици за хранене, сън, ежедневни развлечения и интереси.

С Кого ще Пътувате

Може и да не ви се вярва, но това е едно от най-важните неща, които трябва да решите, преди да предприемете каквито и да е планове по пътуването. Не всеки приятел е подходящ за спътник при по-продължителна екскурзия. Прецените с кого си пасвате най-добре като навици за хранене, сън, ежедневни развлечения и интереси. Представете си ,че човекът ,с когото сте на ваканция обича баровете и нощния живот, а вие се интересувате от култура, традиция и забележителности. Този ваш приятел ще иска да купонясва всяка вечер до ранни зори и няма да има сили да идва с вас по културни забележителности. Колкото и добри приятели да сте, ако не може да си съчетаете навиците и приоритетите, изобщо не се захващайте с организиране на почивка.

Също в тази връзка преценете дали да вземате децата с вас, ако имате такива. Знам, че е трудно да се отделите от тях за повече от ден, но ако решите да ги вземете се заредете с огромно търпение. С деца на почивка може да се окаже “Ад”. Даже и детето да е послушно, имайте предвид, че то не може да извърви километрите, които вие можете и няма да може да посетите всичко, което сте предвидили. Някои забележителности са опасни за деца, поради простата причина, че има много хора и лесно може да се загубят, да ги блъснат, наранят или в най-лошия сценарий отвлекат. Целта ми не е да ви уплаша или откажа, но трябва да сте изключително внимателни и да подходите сериозно към този въпрос.

Кога Планирате Почивката

Най-подходящото време за отдих, почивки и екскурзии е през официалните празнични дни, понеже тогава не ви се налага да вземате отпуска. А ако искате може да си удължите почивката с няколко дена, за да се насладите на екскурзията по-дълго. От друга страна всички отиват на екскурзия или почивка по празниците, което не се предпочита от хора, привърженици на спокойствието и уединението. Трябва да прецените лично за себе си дали имате нужда да спестите някой ден от отпуската или е по-важно за вас да посетите забележителностите, когато няма толкова много туристи.

Колко Време ще Продължи Екскурзията

Хубаво е да определите периода в който ще сте на почивка, за да ви е по-лесно при търсенето на най-подходящата оферта. Имайте предвид, че за да посетите повечето забележителности на един голям град като Лондон, Рим или друг, ви трябват между 3 - 4 дена. Например, може да си организирате тур в Италия и да сметнете периода според това колко града искате да посетите, по колко време ще отделите на всеки град и времето, в което ще пътувате между тях.

Ако предпочитате, тишината, спокойствието и уединението, може да отидете на почивка в България или чужбина, на планина, сред природата и далеч от лудницата. Дължината на почивката в тези случаи няма да зависи от това колко време ви трябва, за да посетите всички забележителности, а от това колко време ви трябва, за да си починете качествено и да се откъснете от работната среда и сивото ежедневие.

Дестинация

Дори и да не сте си избрали конкретна дестинация, трябва да имате представа къде горе долу искате да отидете: България или чужбина, на планина или на море, на уединено място или на някое оживено място по празниците. Дестинацията често пъти се влияе до голяма степен и от финансовия фактор, но в днешно време има много изгодни оферти за екскурзии и почивки до екзотични дестинации. Такива може да намерите в много уеб сайтове, в които предлагат екскурзии и почивки.

Най - Изгодната Оферта

След като си изградите представа къде, кога, за колко време и с кого ще ходите на екскурзия или почивка е време да намерите най-хубавата оферта на най-приемливата цена. Има три варианта, за които аз се сещам. Първият е да организирате цялото пътуване сами - да си търсите билети за пътуване, да търсите и резервирате хотели сами и т.н. Този начин не е много рентабилен. Вторият вариант е да се доверите на туристическа агенция, но и там имате да плащате хонорари, проценти за извършената услуга. Най-изгодният вариант е да се възползвате от наличните в Интернет оферти за екскурзии и почивки в България и чужбина. Сами преценете кой е най-добрият вариант за вас.

Отбележете на Календар

Отбележете някъде на видно място дните, в които ще се състои вашата почивка или екскурзия, за да не се залисате в работа и да се наложи да стягате багажите в последната минута. Това не знам дали е възможно предвид фактът, че всеки очаква почивките с нетърпение. Аз например, отбелязвам на календара в кухнята дните в които ще съм на екскурзия и започвам да зачерквам с червени кръстчета оставащите дни до заминаването. Това прави чакането по-вълнуващо и част от цялото приключение.

Снабдете се с Необходимите Документи

Покрай еуфорията по заминаването често се случва да забравим за формалностите, а те са така важни. Не позволявайте нещо толкова малко да провали целите ви планове. Разумно време преди заминаването (колкото по-рано, толкова по-добре) проверете какви документи ще са ви необходими за влизане в конкретната държава. За отделните държави има различни изисквания и изготвянето на съответните документи отнема различно време.

Багаж за Почивката

Багажът не е най-важното, ако отивате на почивка в голям град, където може да си набавите всичко необходимо и не е фатално, ако пропуснете нещо. Но ако екскурзията ви е до някоя екзотична страна или някъде сред природата на уединено място, е жизнено важно да се снабдите с всичко необходимо. Аз ви предлагам месец преди пътуването да започнете със списъка. Колкото по-рано започнете толкова по-малък ще е стресът и толкова по-добре ще се справите.

Ако ще пътувате със самолет е важно да проверите колко багаж сте заявили, понеже за всеки допълнителен килограм се заплаща. За по-сигурно си притеглете куфарите в къщи, з да не ви излезе солена екскурзията.

2
Преимуществата на сенниците и навесите
Зоомагазините дават сигурност
 

Коментари (0)

There are no comments posted here yet

Оставете вашите коментари

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
прикрепени файлове (0 / 3)
Share Your Location