Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (441 words)

Вградените прагове при интериорните врати

Вградените прагове при интериорните врати

Много често, при избора на нова интериорна врата, обръщаме внимание на това дали тя има праг. В действителност такива модели са все по-трудно откриваеми на пазара

Много често, при избора на нова интериорна врата, обръщаме внимание на това дали тя има праг. В действителност такива модели са все по-трудно откриваеми на пазара, тъй като наличието на праг всъщност носи повече негативи отколкото позитиви. Факт е, че наличието на такъв,той спомага за шумо и топлоизолацията в стаята. Праговете са подходящ избор за монтиране и при бани, за да избегнем навлизането на вода вътре и извън помещението. Затова все повече врати за баня, особено тези от алуминий и PVC, вече се предлагат изработени с праг, който е част от цялостната конструкция на касата.

В повечето случаи праговете на много интериорни врати са дървени и носят със себе си следните недостатъци:

1.Явяват се като препятствие, през което ще преминавате всеки ден, тъй като прагът ще се подава доста над нивото на пода и подовата настилка. Въпросът е, искате ли всеки ден, преминавайки през вашата врата, да си повдигате краката, за да не се спънете?

2.Вградените прагове са особено опасни за малките деца и по-възрастните хора. Те могат да се ударят в тях и да паднат. За хората в инвалидна количка пък се явяват непреодолима бариера.

3.Тъй като стъпвате постоянно върху тях, вградените прагове много бързо се износват, по тях се появяват драскотини и петна, дървото се олющва. Осен това, ако все пак желаете да ги смените след време, ще ви се наложи да махнете вратата, да разглобите касата, да монтирате новите прагове и после отново да сглобите всичко. Това отнема доста време.

Решението на тези проблеми е автоматично понижаващият се „умен” праг. Той може да бъде вграден напълно в пода и да остане скрит, така че да не ви пречи. Неговият механизъм е прост: Прагът се издига или понижава в зависимост от това дали вратата се отваря или затваря. С него бихте си осигурили по-добра шумо и топлоизолация, свободно движение, изолация от дим, светлини и миризми, и най-вече удобство и безопасност.

Прагът е важен, защото с негова помощ под вратата не остава никакво празно пространство. Това не може да се реши по друг начин, освен с праг. Каквито и методи да използвате, ако прагът отсъства, под вратата винаги ще има отвор. Естествено, предлагат се разнообразни заместители като четки и гумени уплътнения, които донякъде вършат работа, но те също не са толкова сигурни и надеждни, а и се износват много бързо от постоянното триене в пода при отваряне и затваряне на вратата. Все пак, решението е ваше – прагът не е абсолютно задължителен, а е просто един аксесоар, който ще ви помогне в много случаи.

3
Зоомагазините дават сигурност
Съвети за вашето лечение в чужбина