Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (426 words)

Може ли дизела да бъде заместител на нафтата за отопление?

Може ли дизела да бъде заместител на нафтата за отопление?

Все повече хора предпочитат да се отопляват през студените зимни дни с нафта за отопление, заради по-ниската й цена и високата калоричност спрямо останалите горива.

Все повече хора предпочитат да се отопляват през студените зимни дни с нафта за отопление, заради по-ниската й цена и високата калоричност спрямо останалите горива. В сравнение с тока нафтата първо е по-евтина и второто отдава повече топлина, стопляйки много по-бързо помещенията.

Тук възниква и един въпрос, който със сигурност много от вас си задават - „Може ли дизеловото гориво за автомобили да се използва за отопление на дома и обратно?“.

Отговорът е да, може да използвате дизеловото гориво като заместител на нафтата за отопление, тъй като и двата вида притежават близка химична композиция. Някои горива за домашна употреба имат по-високо съдържание на BTU в сравнение с други, което всъщност е и причината някои отоплителни машини да изпозлват по-малко количество. Това също редуцира разходите за галон гориво за отопление. Съдържанието на BTU в дизеловото гориво е съотносимо с това на газьола за отопление, но данъка на дизеловото гориво е по-висок, тъй като основно се използва за автомобили. Тук е и основната разлика на двата вида горива. Всъщност нафтата за отопление до скоро се боядисваше в червено, заради по-ниския си акциз и за да се различава ясно от другите горива.

Съвместимост на системата с горивото за отопление

То съществува под различни марки, формули и разтвори. Винаги изпозлвайте онова гориво, което е съвместимо с вашата нафтова печка или котел.

Избягвайте употребата на нелегален червен дизел

Съществува фина химична разлика между вида дизел, използван за автомобили и онзи вид, който се използва главно за отопление. Използването на гориво за отопление за снабдяване на коли е незаконно и се счита за криминално престъпление, тъй като има по-нисък данък от дизеловото гориво. Поради тази причина така наречения червен дизел струва по-малко от този за автомобили. За това властите са предприели мерки, слагайки червена боя в горивото използвано за отопление, за да може да откриват нарушители.

Тази практика обаче търпи промени, тъй като от 01.01.2016 г. след гласувани промени нафтата използвана за отопление вече не се боядисва в червено и цената й не е по-ниска от останалите горива предлагани на пазара. Въпреки това за много хора тя си остава най-изгодния и предпочитан вариант за отопление през зимните месеци.

Ако и вие сте се насочили към този вариант за отопление най-лесният начин да се сдобиете с това гориво е като направите поръчка при доказана фирма търгуваща с горива каквато е Горрел ЕООД. Повече информация за нафтата за отопление и начин за поръчка и доставка ще откриете на http://gorrel.bg/услуги/доставка-на-горива-за-отопление-и-производство

2
Какво представляват мъжките бикини?
Ужасът от мазна коса – маски и тяхното действие