Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (492 words)

Ужасът от мазна коса – маски и тяхното действие

Мазната коса е глобален проблем, склонен да разваля доброто ни настроение и да разрушава нашето изградено вече самочувствие. Грижите за нея са значително по-големи.

Мазната коса е глобален проблем, склонен да разваля доброто ни настроение и да разрушава нашето изградено вече самочувствие. Грижите за нея са значително по-големи. Тя е резултат от генетична наследственост, хормонален дисбаланс, неправилно хранене, климатични условия, стрес и други. Най-често се характеризира със сухи краища и мазни корени, които променят цялостната ни визия и излъчване.

Задължително условие за хората, притежаващи такъв тип проблем, е да се мие няколко пъти седмично с хладка, а не гореща вода. Често експертите съветват да се избягва прекомерното почистване на косата, но това в никакъв случай не е най-удачното решение. По този начин се натрупва огромно количество себум във фоликулите на космите и ги задушава, което пък от своя страна води до изтъняване и накъсване.

Вредите, нанесени от мазна коса и как да ги предотвратим

Често в резултат от прекомерното измиване на косата, използвайки третиращи шампоани, балсами и маски, ние и вредим от друг ъгъл. Изтощаваме нейните краища, в следствие от съдържащите се в препаратите, химични съставки. Най-общо, това е проблем, който създава дискомфорт в нашето ежедневие и живот.

Невъзможно е да постигнем желаната прическа, тогава когато се забелязва лъскавина в корените. Косата губи желаната форма и обем. Маските за коса са ценно оръжие за преборване със споходилото ни нещастие. Има два варианта, сред които можем да избираме – домашно приготвени или закупени от търговските вериги магазини.

Лесно приготвяне на домашни маски

Ефикасна е следната маска за мазна коса, която ще споделим. За направата и ни са нужни кисело мляко, лъжица сода, белтък от едно яйце и няколко капки сок от прясно изцеден лимон. След като се разбие на прах белтъка, добавяме лимоновия сок и към получената вече смес пресипваме киселото мляко със разтворената в него лъжичка сода. Цялата тази хомогенна смес се нанася по дължина на косъма, като най-голямо количество се втрива в самия корен.

След като престои 30 минути или един час, в зависимост от времето, с което разполагаме, може да се отмие с хладка вода. След като добре почистете сместа, не е нужно косата да се третира с допълнителни измиващи препарати, които до известна степен биха предотвратили полезното действие от процедурата.

Мазната коса е следствие от свръхактивни мазни жлези в корените на косата. Често се появява и пърхот. За да предотвратим излишното омазняване е добре първо да закупим подходящ шампоан, който да комбинираме с маска, притежаваща същите свойства. Съществуват няколко трика, които до известна степен ни отдалечават от този нежелан ефект.

След като изсушим косата с четка и сешоар, привеждайки я надолу, е добре да срешим с гребен, като топираме леко, придавайки и обем. По този начин я отдалечаваме от омазнения скалп и я запазваме за по дълго време мека и гладка. Много са начините за справяне с ужаса от мазна коса. Прилагайки различни методи, ще открием най-добрия за нас. Но нека не забравяме, че действието на маските е незаменимо.

4
Може ли дизела да бъде заместител на нафтата за от...
Любопитни факти за годежните пръстени