Размер на шрифта: +
3 minutes reading time (568 words)

Жизненият цикъл на облеклото втора ръка

Най-големите износители и дарители на секънд хенд стоки и облекла в световен мащаб са САЩ, Канада, Великобритания, Германия, Дания, Холандия, Швейцария

Събиране и разпределяне на стоката в световен мащаб

Най-големите износители и дарители на секънд хенд стоки и облекла в световен мащаб са САЩ, Канада, Великобритания, Германия, Дания, Холандия, Швейцария, в които има завишено потребление на нови дрехи. Средно на година, на човек от тези страни се падат около 6 кг. дарени дрехи, обувки, завеси, одеала и други текстилни изделия за дома. Ето какво се случва с по-голямата част от дареното или рециклираното облекло втора ръка в тези държави:

  • Когато средностатистическият потребител на нови стоки установи, че дадени дрехи, чанти, обувки или текстилни изделия са достигнали своя предел на употреба, той ги даряват на така наречените "благотворителни пунктове". Друга алтернатива е да ги изхвърли в специални контейнери за текстил, които се събират разделно и рециклират.

  • Около 10-20% от дарените в "благотворителните пунктове" дрехи с добро качество се продават на складове за дрехи втора употреба на едро. По този начин дарителските организации финансират своята дейност. Останалите дрехи, които не са в добро състояние се предават на цехове за преработка на текстил и по този начин се рециклират.

Компаниите, рециклиращи облекло втора ръка го делят на следните 3 категории:

- 45% - Дрехи за повторна употреба или облекло с променено предназначение. По-голямата част от това облекло се изнася в различни развиващи се държави по света, където се сортира и продава в магазини за секънд хенд дрехи.

- 30% - Дрехи, които са рециклирани или превърнати в друг вид текстилни изделия, като например парцали за бърсане и изтривалки. Старите материи имат отлични абсорбиращи качества, така че се използват често за изработка на домакински текстил.

- 20% - Рециклирани дрехи с цел производство на влакна и нишки. Влакната, получени от употребявани дрехи, се използват за направата на изолационни материали за строителната индустрия, подложки за килими и са отлична суровина, използвана в автомобилната индустрия.

- 5% - Това е количеството дрехи, които все пак се изхвърлят като отпадъчен продукт.

Знаете ли, че...?

Индустрията занимаваща се с облекло втора ръка само в САЩ, осигурява работни места за над 100,000 работници, плащайки им заплати в размер на над $1 млн. В допълнение на това, рециклиращите облекло компании в частния сектор осигуряват още 15,000-20,000 работни позиции в същия отрасъл. В световен мащаб тази цифра е още по-смайваща. Това, затвърждава тезата, че разрастването на тази индустрия подпомага икономиката чрез създаване на нови работни места: в складове за сортиране на едро, във фирми за химическо почистване на облекла, в магазините и пазарите на дрехи, в транспортната сфера и т.н.

Макар и повечето частни компании, занимаващи се с разпределяне и рециклиране на текстил втора ръка в световен мащаб да са малки (под 500 работника), индустрията се развива. Това важи и за фирми на българския пазар. Текс тийм е доставчик и разпределител на дрехи втора ръка на едро не само на местния, но и на източноевропейския пазар като цяло. Макар и преди няколко години компанията да стартира със склад за дрехи втора ръка във Варна, вече има своя борса и в София. А ако говорим за магазините за продажба на дребно, дори няма да можем да изброим всички вериги, които се развиват все по-успешно. Истината е, че бъдещето на търговците с дрехи втора употреба е оптимистично, тъй като все повече хора по света откриват ползите от рециклирането на своите стари дрехи, както за себе си така и за планетата!

 

3
Емануела – последователка на Кобилкина
Как да действате при повреда на двигателя