Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (488 words)

Ламиниран паркет -"За" или "Против"

Ламиниран паркет -"За" или "Против"

Ламинираният паркет - е модерна настилка, която имитира плочки, камък и паркет от масивно дърво. За разлика от всички естествени дървени подови настилки

Ламинираният паркет - е модерна настилка, която имитира плочки, камък и паркет от масивно дърво. За разлика от всички естествени дървени подови настилки, дървото в състава му е около 95%. В основата на ламината е плоча  от HDF с висока плътност. Към днешна дата, изборът на ламиниран паркет е огромен и очевидно е трудно да се разграничи от естествен паркет по отношение на визията която предлага.

Структурата на ламинираният под обикновено се състои от 4 основни слоя:

-Горен защитен слой - осигурява устойчивост на механични повреди, продължително натоварване, битова химия, както и високи температури.

-Декоративният слой - специално обработена крафт хартия с отпечатан модел на дърво, камък, плочки и други материали.

-Базовият слой - на базата на ламината е HDF плоча. В момента, много производители за подобряване на водоустойчивостта на ламината третират сглобките или цялата основна плоча със специални лакове, които значително удължава живота на настилката.

-Стабилизиращ слой- тя дава твърдост и предотвратява промени в геометричните размери на панелите при промяна на температурата и влажността. Тя е изработена от меламинова смола импрегнирана хартия или пластмаса.

Ламинираният паркет е достатъчно практичен здрав материал-устойчив на абразия и товари , температурни промени. Ламинираният паркет в контраст с естествените паркети не изисква циклене и лакиране. При спазването на прости правила за грижа и експлоатация ще се запази външния вид на ламината в перфектно състояние за дълго време. Голямото разнообразие от нюанси значително разширява възможностите, за да се създаде точно образа на вашия апартамент, който ще отговаря на вашия вкус.

Основното предимство на ламината е, без съмнение, скоростта на нейното сглобяване. Също така трябва да се отбележи, че ламиниран подът е траен материал –за жилищни помещения е около 10-15 години. Друго предимство на ламинат е неговата устойчивост на сезонни промени.

С всички предимства на ламинираният паркет трябва да се има предвид, че това не е водоустойчива настилка. Ламината може да издържи на краткосрочни течове в домакинството, но продължителен контакт с вода води до поблеми с покритието.

При закупуване на ламинат ви препоръчваме да се вземе под внимание, че настилките се предлагат с определен клас на износоустойчивост,различни сглобки за монтаж на ламелите и различно количество дървесина в трегерната плоча от което зависи и цената на ламината-неслучайно диапазона на цените на ламината е от 7лв до 60лв. Допълнителен недостатък е, изискванията към повърхността, върху която трябва да бъде поставен ламинираният паркет. Основата трябва да бъде суха и гладка като възможни (допустимите разлики от 2-3 мм на м2.)

Неправилният монтаж (нарушение на технологията на монтаж) води след себе си и проблеми от всякакво естество-подуване на ламината,скърцане, счупване на сглобките,фуги между ламелите и като цяло повреждане на настилката . Друг недостатък е относително лошите звукоизолационни свойства 

Съвременните ламинати се произвеждат в съответствие с всички нормативни документи и стандарти за околната среда, и следователно неговата употреба не представлява никакъв риск за здравето на потребителите.

 

1
Плъзгащи интериорни врати
Когато колата изживее живота си