Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (498 words)

Видеонаблюдение на работното място – правила

Масова практика е работодателите да прибягват до видеонаблюдение на работното място на служителите си. Това се прави с ясна чел – проконтролиране на работния процес и предотвратят вътрешни и външни злоупотреби и кражби.

Масова практика е работодателите да прибягват до видеонаблюдение на работното място на служителите си. Това се прави с ясна чел – проконтролиране на работния процес и предотвратят вътрешни и външни злоупотреби и кражби.

Кой са най-наблюдаваните работни места

От видеонаблюдение на работното място се възползват най-често собствениците на магазини от всякакъв вид, заведения за бързо хранене, ресторанти и кафенета, банки, цехове, складове и прочие. Няма никакво ограничение за дейността на бизнеса. Когато има струпване на много хора, наличие на скъпа техника и най-вече при работа с пари е задължително инсталиране на система за видеонаблюдение.

Сега ще ви опишем няколко важни правила, които трябва да спазвате при инсталация на система за видеонаблюдение.

1. Подгответе служителите си

При положение, че тепърва ще инсталирате камери било то в офис, магазин, склад или друго работно помещение, ви съветваме да предупредите служителите си. Това ще им спести излишно напрежение и няма да им се стори изненадващо решението ви. Добре би било да им се обясни, че целта на видеонаблюдението е главно охрана. Това значително ще намали стреса им.

2. Сложете камерите на видни места

Друго важно правило е винаги да слагате камерите на видни места. Всеки ваш работник трябва да ги вижда. От една страна това ще позволи на техниката за видеонаблюдение да работи без ограничения и с пълния си капацитет. От друга страна служителите ви по-лесно ще свикнат с факта, че са наблюдавани.

Първоначално въвеждането на видеонаблюдение на работното място може да понижи производителността във фирмата, заради стреса на служителите от нововъведението. Не се притеснявайте. С времето работният процес ще се нормализира до такава степен, че камерите изобщо няма да се забелязват от работниците и служителите и ще се превърнат в част от интериора.

При сериозни съмнения за злоупотреба от страна на ваш подчинен можете да се възползвате и от възможностите на скритите камери. Има огромен избор от този вид техника, която е напълно незабележима и съвсем не е скъпа.

3. Камери в тоалетната - Не

Друго правило, с което сте длъжни да се съобразите е да не поставяте камери на някои определени места – санитарни възли (бани и тоалетни), съблекални, стаи за отдих. Тези помещения нямат връзка с работния процес. Законът защитава личното пространство на служителите ви в тях.

За всички останали помещения (коридори, стаи, цехове, паркинги и др.) няма ограничения и можете да поставите камери без никакъв проблем.

4. Не записвайте аудио записи

Не се изкушавайте да записвате картината със звук, дори и ако имате тази възможност, защото камерите за видеонаблюдение на работното място го позволяват. Това може да ви донесе много главоболия. Аудио записи се правят само и единствено когато се спазват предписанията в закона и целта е легитимна. Останалите случаи е незаконно подслушване. Записването на комуникацията (разговорите) на служителите е в пълен разрез с неприкосновеността на личното им пространство и ще ви навлече правни проблеми.

7
Как да намерим красиви и удобни дамски обувки
10 неща, които трябва да знаем преди да използваме...