Размер на шрифта: +
4 minutes reading time (829 words)

10 неща, които трябва да знаем преди да използваме рент-а-кар

Наемането на кола изглежда като най-елементарното нещо на света, но въпреки това и там си има някои особености, които понякога могат да ви изненадат. Ето какво трябва да знаете ако ще наемате кола за първи път:

Наемането на кола изглежда като най-елементарното нещо на света, но въпреки това и там си има някои особености, които понякога могат да ви изненадат. Ето какво трябва да знаете ако ще наемате кола за първи път:

1. Формите за рент-а-кар искат гаранционна сума…

Обикновено агенциите за рент а кар изискват да се остави определена сума като гаранция. Понякога може да оставите сумата в брой, а друг път може да ви бъде временно блокирана определена сума във вашата дебитна или кредитна карта. Целта на това е да си гарантира съответната фирма за рент-а-кар, че няма да нарушите правилата по договора между вас и нея и няма да я въвлечете в някакви неочаквани разходи.

Разбира се, ако всичко от ваша страна е коректно, тогава фирмата ще ви освободи запорираната сума и вие отново ще си разполагате с нея. Обикновено тези суми са около 200 евро, но в редки случаи могат да варират (най-често в посока нагоре и по-рядко надолу). Това е нормална практика и обикновено всичко се подрежда безпроблемно.

2. Плащате си бензина сами…

Когато наемате автомобил от рент-а-кар офис, вие задължително получавате колата с пълен резервоар. Съответно, от вас се изисква да я върнете в същото състояние, а именно напълно заредена с бензин.

Това се подразбира, така че много фирми дори не ви го споменават, но после виждате, че не ви връщат пълната сума, която сте оставили като гаранция и причината е, че сте върнали колата с наполовина празен резервоар. За да няма подобни изненади, важно е да заредите преди да върнете колата на място. Така и фирмата, и вие ще сте доволни и коректни един с друг.

3. Откажете излишните екстри…

Ако наемате автомобил от фирма за рент-а-кар е много важно да обърнете внимание на това за какво плащате и да сте сигурни, че всичко което плащате ви е нужно. Много фирми постъпват погрешно като отдават колата под наем с куп странични екстри, които вие очевидно не желаете, но фирмата иска да ви включи в цената с цел да увеличи приходите си.

Най-често подобни допълнителни детайли добавят някое и друго евро към цената на услугата и обикновено се появяват под формата на детско столче в кола, в която ще пътуват само възрастни хора. Кажете на служителите, че не се нуждаете от всички тези допълнителни детайли и ще решите проблема.

4. Трябва да шофира само този, който наема колата…

Важен момент при наемането на кола от рент-а-кар фирма е това, че може да шофира единствено този, който наема колата. Ако седне зад волана дгуг човек и по някаква причина стане злополука, тогава застраховката няма да покрие щетите и човекът ще трябва сам да покрие разходите. Ето защо е много важно при наемане на кола да шофира само този, който наема возилото.

5. Избягвайте черните пътища…

Добре е при наемане на автомобил да избягвате черните пътища без пътна настилка, защото ако на някое подобно място стане проблем и закъсате, застраховките няма да ви помогнат. Те важат само ако карате на пътища с нормална пътна настилка.

6. Можете да наемете колата от всяко място…

Ако искате да наемете автомобил търсете най-добрите условия, а не най-близката рент-а-кар фирма до вас. Не забравяйте, че можете да получите колата безплатно където си поискате, независимо дали на летището, на автогарата или на друго удобно място за вас в града, в който отивате.

7. Връщането на колата…

Същото важи и за връщането на колата. Може да определите с фирмата място на което искате да оставите колата. Много хора искат да оставят колата на летището и в съответния ден и час там има представител на фирмата, който да поеме автомобила от тях. Това обикновено се прави безплатно и не е нужно да се безпокоите ако искате да договорите с фирмата тези условия.

8. Можете да карате колата в цялата страна…

В повечето фирми имате право да карате автомобила не само на територията на съответния град, но и на цялата страна, а това е много важно, защото именно това е най-честата причина за наемане на автомобил - да се достигне до по-отдалечено място с неудобен транспортен график. При излизането от страната обаче нещата са по-различни. Обикновено това не е позволено и ако ви интересува подобна услуга, то най-вероятно ще останете разочаровани.

9. Ограничен километраж…

Като цяло може да се каже, че ограниченията в километража останаха в миналото, поне при по-сериозните фирми в рент-а-кар бизнеса. Въпреки това, важно е да попитате за всеки случай преди да наемете колата за да си спестите неприятните изненади след това.

10. Можете да използвате услугата “трансфер”....

Много често се налага човек да пътува до летищата на градове като Букурещ, Истанбул или Солун, а това често е доста неудобно, особено когато се носи много багаж. Използвайки услугата трансфер ще си спестите много грижи и ще се възползвате от възможността да разполагате с шофьор, който да се погрижи за всичко. 

3
Видеонаблюдение на работното място – правила
Какво качество да очакваме от макси мода