Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (488 words)

Кафето - плюсове и минуси

Кафето има както и много поддръжници,така и много отричащи го.В тази статия ще ви запознаем с свойствата на разпространената напитка,които може би не знаете.

                                                     Свойствата на кафето

Кафето има както и много поддръжници,така и много отричащи го.В тази статия ще ви запознаем с свойствата на разпространената напитка,които може би не знаете.

Установено е,че кафето умерено количество (до две чаши) кафе,ще ви накара да се усмихнете ,тъй като благодарение на допамина който съдържа ни прави по-щастливи.Тези които пият по повече от две чаши кафе на ден рискуват да се сблъскат с панически пристъпи.

Друго проучване пък показва,че тези които не обичат и не пият кафе ,са много по склонни към разболяване от болестта паркинсон,в сравнение с  любителите на кафето.

В кафето се съдържа голяма доза антиоксиданти.Пиещите по чаша кафе на ден,си доставят необходимите антиоксиданти за деня чрез нея.Съчетана с правилния здравословен хранителен режим,ще се радвате на по-голям тонус,а защо не и на няколко килограма надолу.Може да погледнете тук индивидуална 90 дневна диета.

За диабетиците пък кафето не е препоръчително,тъй като тези от тях които пият такова по-трудно успяват да регулират нивата на кръвната си захар.

Разпространената напика има свойствата и на аспирина,след натоварване може да изпиете едно кафе,то ще ви отпусне толкова колкото и аспирина,даже е и по-ефикасно от него.

Почитателите на кафето не бива да се притесняват,че то ще попречи на добрата им памет и концентрация-напротив!Дори и в напреднала възраст кафето няма да попречи на паметта им,дори ще помогне.

Няма опасност от хипертония.Наистина 1,2  чаши кафе,за тези които не пият редовно повишават малко кръвното налягане,но за аудиторията закоято това е ежедневие,кръвното налягане не се повлиява от кафето.

Освен тези негови полезни свойства кафето е полезно и за зъбите.Интересно, но изпечените кафени зърна помагат за убиването на бактерията Streptoccocus mutans.Именно тя е причината за зъбните кариеси .

Също така както своите плюсове кафето има и своите минуси.

Кафето причинява безсъние,при по-голямата част от употребяващите го.Има и много малко изключения естествено,при които кафето действа сънотворно.Завишеното  количество кофеин ,освен че причинява безсъние, причинява и нервност,така че внимавайте с кафето особено вечер.

Споменахме,че кафените зърна са полезни за зъбите,намаляват вероятността за кариеси,но честата употреба на кафе натрупва плака по зъбите.

И естествено няма да пропуснем да отбележим,че кофеинът води до пристрастяване.Той засяга зони от мозъка които отговарят за чувството на удоволствие.

В тази статия ви запознахме с плюсовете и минусите на вълшебната напитка,която не случайно наричат черно злато.Все пак кафето е вторият продукт по икономическа значимост в света.Както с всяко друго нещо то не вреди стига да е в умерени количества,недейте да прекалявате.А в случай,че все още не сте започвали,в никакъв случай и недейте.Въпреки полезните му свойства вие може да си ги набавите по друг начин,не е необходимо да посегнете към нещо,което може да развие зависимост в вас.

И все пак няма по-хубаво от това да започнем деня си с подходяща закуска и чаша топло кафе

2
Болтове и гайки - тънкости за лесно и безопасно за...
Какво предлагат на клиентите входните метални врат...