Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (391 words)

Защо има толкова много пицарии в София?

Пицариите са зад всеки ъгъл. В София сигурно всяко трето заведение е пицария. А пици вече се предлагат и в супермаркетите и в закусвалните.

Пицариите са зад всеки ъгъл. В София сигурно всяко трето заведение е пицария. А пици вече се предлагат и в супермаркетите и в закусвалните. Навсякъде около нас има подобни заведения. Защо обаче има толкова много пицарии в София? Защото всички обожаваме за ядем тестените и вкусни ястия.

Пицата е най-обичаната храна от малки и големи, от богати и бедни, от крале и кралици, от рок звезди и политици, от хора от всички краища на света. Най-важните причини за голямата и популярност е, че тя се приготвя лесно, бързо, евтина е и може да бъде много различна.

Приготвянето и яденето на пицата с е превърнало в истински културен феномен. Организират се първенства за приготвяне на пица, постоянно се надпреварват за рекордите на Гинес за най-голяма пица, правят се световни класации за най-добра пицария, има празници посветени на пицата, има парфюм и душ гел с аромат на пица, а най-старата пицария Antica Pizzeria PortAlb е открита през 1738 и все още работи. Дори италианският министър на земеделието през 2001 година е предложил пицата да се включи в ЮНЕСКО, като нематериално културно наследство на човечеството. 

Отначало пицата е била храна само за бедните и се е приготвяла от тесто, сирене, домати и подправки. Но с годините и печеленето на все по-голяма популярност майсторите пицарии започват да експериментират с различни продукти и вкусове. В Италия твърдят, че официално имат над 2000 различни рецепти, но съм сигурен, че всеки от нас може да измисли нова своя рецепта. 

Въпреки, че диетолозите продължават да спорят полезна или вредна е пицата всеки ден се поръчват, доставят и изяждат милиони пици за обяд в офиса и вечеря вкъщи. Със сигурност вкусната пица приготвена от пресни продукти е полезна.

Въпреки подобни спорове пицата е любима храна на цели семейства. Изборът от пицарии в София център, Victoria и други например, е голям, а разнообразиетоот пици ще удовлетвори всички вкусове.  Ходенето на пицария е семейно събитие, където родителите за няколко часа могат да си отпочинат от своите деца. Повечето пицарии имат градина с детски кът, където малчуганите могат да лудуват на воля, а мама и тати да се отпуснат спокойно в изисканата обстановка и да се порадват на добро обслужване. Само гладни да има, има пица за всеки вкус.

1
На какво трябва да обърнем внимание, когато купува...
5 домашни пилинг маски за лице