Размер на шрифта: +
3 minutes reading time (575 words)

Да си поговорим за... хлебарките

Едва ли това е любимата тема на който и да е, но пък почти всеки се оплаква от тяхното нашествие в дома си.

Едва ли това е любимата тема на който и да е, но пък почти всеки се оплаква от тяхното нашествие в дома си. Така, че защо да не поговорим малко за тях?! Като за начало нека започнем с някои интересни факти за тях като това, че всички те са членове на рода Блатария (Blattaria) и се делят на 5 семейства. Етимолозите, това са хората, които изследват точно тези неща, до тук са открили около 4 000 вида хлебарки, а според Световната Здравна организация едва 10 от тях са вредители и подлежат на унищожаване на вредители. И докато повечето от тях са сравнително дребнички за разнообразие Австралийската Гигантска ровеща хлебарка може да стигне забележителните 8 см и тегло от 35 гр. Други интересни факти са това, че могат да живеят без храна цял месец, а без вода цяла седмица и изобщо не ги е страх от светлината, а се разбягват на светната лампа, защото ги е по-страх от нас. Хлебарката може да живее почти навсякъде и в почти всякакви условия.

И в крайна сметка хлебарките могат или не могат да летят? Какво по-ужасяващо от лазещи по пода хлебарки от летящи такива?! Слава богу, само някои от тях могат да летят и те предпочитат да населяват природата. Иначе би било доста трудно да се измисли ефективна отрова за хлебарки, които могат да влитат и излитат от дома ни когато си пожелаят. Но една от забележителните видове хлебарки наречена Megaloblatta longipennis от етимолозите има впечатлителните 185 милиметрови крила. За наше щастие и нещастие на Американците тази сладурана се среща смао в централната и южната част на Америка.

Един много интересен факт, но малко познат е, че когато хлебарката умре и тялото й започне да се разгражда във въздуха се отделя метан в продължение на 18 часа. Е колко метан да се отдели от едно тяло на една хлебарка, може би ще си кажете. Но погледнато глобално 20% от всички емисии на метан са от разграждащи се насекоми. А други два ресурса на отделени емисии метан във въздуха при разграждане са термитите и кравите.

А какво ли е чувството да умреш по гръб без да може да се обърнеш?! Дивите хлебарки в повечето случаи умират в стомаха на някоя птица под формата на храна, но знаете ли, че домашните хлебарки много по-често умират у дома ни, защото са паднали по гръб и не са могли да се обърнат. За това се случва понякога да си помислите, че някоя хлебарка е умряла, защото стои неподвижно с краката нагоре, но щом я докоснете с метлата и я обърнете изведнъж да се съживи и да тръгне да бяга. Била е в тази поза не заради качествено унищожаване на хлебарки проведено в дома ви, а защото е била уморена от опити да се обърне отново по корем. Обръщането на хлебарките би било интересен начин за тяхното унищожаване, но и доста трудоемко. А учените твърдят, че в бъдеще по-скоро ще се стремим да намираме всякакъв вид насекоми като основна част от менюто ни и всякакви средства за тяхното изтребление ще останат в миналото ни, защото населението се увеличава, а храната намалява и единствения начин да се изхрани цялото население на планетата е да започне консумация на насекоми. И колкото и питателни и богати на протеини да са те, надяваме се, че скоро няма да прибегнем да тях като вид храна.    

 

1
Автомобилни гуми и защо е важно да ги сменяте всек...
Няколко причини поради, които да спортувате
 

Коментари (0)

There are no comments posted here yet

Оставете вашите коментари

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
прикрепени файлове (0 / 3)
Share Your Location