Размер на шрифта: +
3 minutes reading time (685 words)

Някои съвети при сватбена фотография за начинаещи

7

Професионален фотограф и посланик на Nikon, говори за това как да разнообразите сватбената фотосесия и да избегнете стереотипните рамки от тържеството.

Помолете младоженците да се движат много

Когато на сватбени снимки виждам сериозни младоженци, които сякаш се страхуват да се движат, се чувствам неудобно. Сватбата е основното събитие в живота на двойката, ден, изпълнен с щастие, а не парти среща.

Прочетете и статията за сватбен фотограф в София!

Позволено е да се забавлявате и да показвате емоции! В моите фотосесии винаги се опитвам да освободя булката и младоженеца, така че те да забравят за камерата и да се държат естествено, тоест те просто се наслаждават на случващото се.

За да се отпуснат младоженците, ги моля да се движат възможно най-много, например, да се бутат рамо до рамо, да скачат, да се обръщат рязко един към друг, да танцуват под музиката. Докато правят това, те забравят за стрелбата, започват да се усмихват, да се смеят и най-важното е, че този „контролиран хаос“ разкрива нежното им отношение един към друг.

Разбира се, в началото на празника все още си струва да направите десетина или така класически инсценирани снимки, за да зарадвате бабите и дядовците - те ще имат какво да снимат. Е, тогава вече можете да създавате без ограничения.

Изберете необичайни места и ги сменете

Мястото за сватбена фотосесия е важно - не можете да спорите с това. Но тайната е, че заснемането на „класически красиви“ места (като паркове, имения, полета с шипове и бели плажове) изобщо не е необходимо. Сватбена фотосесия може да се проведе дори на фона на обикновен Хрушчов, ако има ярки текстурирани стени. Основното нещо е да излезете с необичаен сюжет.

Общественият транспорт може да бъде интересно място. Младоженците често се снимат в лимузини, но почти никога в метрото. Междувременно московското метро е едно от най-красивите в света, това всички го знаят.

Някои столични метростанции приличат на зали на дворци, докато в тях животът винаги е в разгара си: пътници, влакове, ескалатори се движат. Всичко това създава специална романтика: можете да фантазирате за съдбоносната среща на булката и младоженеца сред тълпата.

„Класически красиви“ места за сватбени фотосесии могат да се използват и извън кутията, като добавят обрат към тях. Например, намерете необичаен ъгъл в имения парк или подарете бузуки (гръцки музикален инструмент) на младоженеца да пее на снежнобялия покрив на Санторини.

Имах фотосесия, по време на която превърнах студения северен Санкт Петербург в Мъглив Албион. Заедно с младоженците решихме да се опитаме да покажем на всички добре позната приказка по модерен начин.

Младоженецът си сложи висока цилиндър с вързани карти за игра и яркочервен лък, превръщайки се в Лудия шапкар, а булката в нежна рокля с волани. Качихме се на един от известните покриви на Санкт Петербург с прекрасна гледка към града и летящите наоколо чайки. Прекарах по-голямата част от снимките с широкоъгълен обектив, за да максимизирам атмосферата на града.

На тази фотосесия никой не ме ограничи в избора на изображения, младоженците бяха отворени за идеи. Такива кадри са подарък за фотографите, те помагат да се развиват и мислят без шаблони.

Друг мой принцип е да сменя местоположението по време на снимане. Ако снимате на едно място в продължение на няколко часа, харесвате или не, се оказва приблизително същото. Когато се движите, не само фонът се променя, но и светлинният модел, а на изхода младоженците получават много различни кадри, сякаш фотографът прекарва няколко дни с тях.

Не забравяйте за гостите

По някаква причина много фотографи работят само с двойката, забравяйки за гостите. Действам обратното: по всякакъв възможен начин включвам поканените в стрелбата, за да максимизирам атмосферата на празника.

Роднините и приятелите са чудесни екстри за въплъщение на всякакви идеи на фотографа и това трябва да се използва! Освен общи снимки, правя и индивидуални портрети на гости, защото за тях сватбата също е важно събитие, за което те се подготвяха. Всеки трябва да има топли спомени.

Ако заснемането не се осъществи в деня на церемонията, случайни минувачи, пътници и като цяло всеки, който ви срещне, който ще „обогати” кадъра, може да стане статист. Не се страхувайте да правите репортажни снимки, измествайки фокуса от младоженците. Нека самият живот да бъде фон за вашата сватбена фотосесия.

0
10 Правила за сватбата, които да нарушите!
Как да заснема портрет?