Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (490 words)

Климатици тук и там, как да избера климатика сам?

Отминало е времето от култовия филм „Дами канят”, но който го е гледал, с удоволствие си спомня за провеждането на шофьорски курсове от младия инструктор, превърнал се в притегателен център за кандидат- шофьорките.

Отминало е времето от култовия филм „Дами канят”, но който го е гледал, с удоволствие си спомня за провеждането на шофьорски курсове от младия инструктор, превърнал се в притегателен център за кандидат- шофьорките. Днес желаещите да получат книжка трябва да преминат през далеч по-сложни перипетии, защото новите технологии изискват и нови подходи. Листовките вече могат да се решават и онлайн, а изпитите за придобиване на шофьорска правоспособност се провеждат пред камери. Който е решил да става шофьор обаче, не се плаши от трудностите. Дори и от поправителни сесии.

Когато някой иска да се запише на шофьорски курсове, не е без значение коя автошкола ще избере, защото понякога предлаганите по-ниски цени подвеждат и качеството на провежданото обучение, и успеваемостта на курсистите са доста по-ниски. Предварителните проучвания никога не са излишни, затова „сондирайте” мненията на вече завършилите шофьорски курсове ваши близки и познати. Дори и първоначална среща с бъдещия ви инструктор ще е от полза, защото ще имате възможност да се запознаете подробно с условията за провеждане на обучението, сроковете за изпити и базата, с която разполага съответната фирма.

Всеки кандидат-шофьор има право да избере в кое време ще му е удобно да посещава теоретичните и практическите занятия. Методиката на обучение днес е разнообразена с въвеждането на мултимедийни презентации, от които курсистите получават конкретна представа за ситуациите на пътя. Отделено е и време за теоретични консултации с инструктора.

За завършването на шофьорски курсове е необходимо да се положат първо междинни изпити по теория и практика, коита са пред самите обучаващи и външни изпити - пред ДАИ. Документът за шофьорска правоспособност се получава след като кандидатът е преминал и обучение в БЧК.

Предложенията за шофьорски курсове се отнасят не само до желаещите да получат свидетелство за управление на МПС, но и помагат на онези водачи, които са кормували отдавна или имат наказателни точки и трябва да възстановят шофьорските си права. Особено полезни напоследък са т. нар. „оздравителни” шофьорски курсове, насочени към коригиране на поведението на някои шофьори по пътищата. В тези обучения честите нарушители на Правилника за движение по пътищата получават много съвети как да избягват конфликтните ситуации на пътното платно, да бъдат по-сдържани и толерантни. Представят се и реални ситуации, които крият рискове за поведението на шофьорите, и след това се правят коментари, дават се ценни съвети, предотвратяващи агресивното и безотговорно поведение на водачите на МПС.

За хората, избрали за своя професия управлението на превозно средство, на всеки пет години се провеждат специализирани шофьорски курсове, след което се държат и изпити. Така се поддържа високо професионално ниво на водачите на специализираните превозни средства и се отговаря на въведените европейски критерии за професионално управление на автомобили.

Каквито и шофьорски курсове да запише човек, важно е да бъде отговорен и целенасочен при подготовката си, за да си спести разочарованията по-късно.

 

1
Оставете прането на мека мебел на професионалистит...
Офертите за почивка на море – сензационни предложе...