Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (499 words)

Какво трябва да знаете за съвременните ипотечни кредити?

Какво трябва да знаете за съвременните ипотечни кредити?

Ипотечните кредити са дългосрочни заеми, които ви обвързват за дълъг период от време с банка, като именно това е причината те да се използват по-рядко.

Ипотечните кредити са дългосрочни заеми, които ви обвързват за дълъг период от време с банка, като именно това е причината те да се използват по-рядко. Възможностите тук са няколко, а именно да ипотекирате имота, който желаете да закупите или такъв, който вече е придобит.

И така, погрешно мнение е това, че съвременните кредити се отпускат само на хора, които имат доказан доход. В действителност всеки може да се възползва от такъв тип дългосрочни кредити, но все пак е добре да обмислите това решение идеално и да прецените дали ще имате възможност да погасявате вноските си навреме, тъй като говорим за обвързване с банка в доста дългосрочен период от време.

Основни видове ипотечни кредити:

Жилищни ипотечни кредити. Този вид кредити се вземат от кредитополучателя за закупуване на даден имот, който е харесал. В този случай за залог се ползва самия имот, който желаете да закупите, тоест един вид той е гаранция, че ако не можете да погасявате вноските си след време, банката ще може да си върне сумата, която ви е дала. Важното тук е да запомните, че ако попаднете в тази ситуация, тогава закупения от вас имот се пуска на търг, като най-често цената е в пъти по-ниска от реалната пазарна. Причината е повече от ясна, а имено това че банката иска да си върне сумата възможно най-бързо и затова пуска имота на търг с такава занижена цена.

Строителни ипотечни кредити. Този вид заеми са предназначени за тези от вас, които искат да ремонтират дома си, но нямат нужните пари накуп. В този случай отново можете да се обърнете към банките за кредит, но е препоръчително да обмислите всичко идеално и да прецените да ще имате възможност да погасявате вноските си навреме. Все пак вие ще трябва да връщате не само получената сума, но и начислените проценти, които са различни в зависимост от това към коя банка сте се обърнали.

Обикновен ипотечен кредит /не целеви/. При него банка не ви поставя никакви условия, за това как точно и по какъв начин ще ползвате отпусната сума. Всичко е по ваша преценка и за вашите лични нужди.

Всеки вид кредит си има положителни и отрицателни страни, но важното в случая е трезво да сте стъпили на земята и да можете да оцените ситуацията, в която се намирате в дадения момент. Вие ще трябва не само да вложите тези пари, дали в ремонт, дали в покупка на новия ви дом, но и да ги върнете след това, така че тази страна на нещата е също толкова важна, както и условията по ипотечния кредит. Има обаче едно доста положително нещо, а именно това че държавата ни винаги е на страна на обикновения гражданин и БНБ регулира всички действия на банките, които действат на територията на България с цел да се поддържа постоянна и стабилна среда на нашата банкова система, както и да се защитят интересите на кредитополучателите. 

 

1
5 неща, за които да следите при избора на фирма за...
Какво трябва да знаем преди да се подложим на дето...