Размер на шрифта: +
3 minutes reading time (505 words)

Сравнение на металите за изработка на бижута

Сравнение на металите за изработка на бижута

Златото е най – популярния метал за изработка на мъжки и дамски сватбени халки, колиета, гривни, висулки, брошки, обеци и аксесоари.

Златото е най – популярния метал за изработка на мъжки и дамски сватбени халки, колиета, гривни, висулки, брошки, обеци и аксесоари. Заради високата си цена и отличните качества златото е един от най – желаните метали, не само в производството на бижута.  То символизира богатство, изтънченост и изисканост.

Чистото злато (24 карата) е мек за употреба в ежедневието и затова се налага да бъде смесван с други метали, които му продават твърдост. Най – често се използват мед, сребро, никел или цинк. Чистото злато не променя цветът си, но именно тези добавени метали могат да станат причина за потъмняване на бижуто. Затова при закупуване на златни бижута се уверете, че те съдържат достатъчно високо златно съдържание (между 14 и 18 карата).

Сребро

Среброто е още един силно разпространен бижутерски метал. То се среща на повече места по земята, но въпреки това има изключителни качества. Най – често са срещани сребърни бижута с чистота 92.5 % чисто сребро. Това съотношение на среброто с други метали прави един добър материал за изработка на бижута и украсяването им с камъни.

Среброто в чистата му форма е дори по – меко от златото. То е по – уязвимо от жълтия метал и на външни влияние – потъмнява по – бързо. Това се дължи на окисляването, което си получава при употребата му. Поради тази причина сребърните бижута не са много подходящи за всекидневна употреба. Добра практика е честото почистване на такива бижута и закупуването на почистващ бижутерски разтвор за бижута.

Още за сребърните бижута на бижута "ONE".

Бяло злато

Бялото злато има цветът си от по – високото съдържание на никел или сребро в изделието. Когато съдържанието на мед е по – високо се получава розов отенък на бижуто. Бялото злато бива покриван с допълнителен слой от родий, което има сходни свойства с платината. Така полученото бижу има невероятен блясък и здравина. Ако такива бижута започнат да губят цветът си или да потъмняват е необходимо да им бъде сложен още веднъж слой от родий. Такава манипулация се препоръчва да се прави всяка година или на 18 месеца.

Платина

Платината е изключително бял и лъскав метал. Освен това е един от най – трайните метали. Платинените бижута най – често имат съотношение 90 % платина и 10% иридий. Металът е подходящ за украсяването му с кристали.

Невероятните качества на металът правят и цената му чувствително по – висока. Например, един пръстен от платина ще струва около 2 пъти повече, отколкото същия от злато.

Паладий

Паладият е по твърд, по – лек и по евтин от платината. Често служи за имитация на бижута от платина.

Титан

Титанът е най – твърдия естествено разпространен метал в света. Това го прави идеален за производство на бижута и часовници. Освен твърдоста си, той се отличава и с относително леко тегло.

 

Бижутата от титан няма да се надраскат, огънат или деформират лесно. Пръстените от титан, обаче не могат да бъдат преоразмерявани от бижутерите.

 

1
С бебешки дрешки са свързани най-светлите ни мигов...
Метални врати от Борман Комерс?
 

Коментари (0)

There are no comments posted here yet

Оставете вашите коментари

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
прикрепени файлове (0 / 3)
Share Your Location