Размер на шрифта: +
3 minutes reading time (503 words)

Уши и слух

Уши и слух

Ухото е много по-сложно устроено от видимата си част. Ушната мида, тоест което виждаме, е свързана със средното и вътрешното ухо, които са в главата. Благодарение на които човек чува и пази равновесие.

Ухото е много по-сложно устроено от видимата си част. Ушната мида, тоест което виждаме, е свързана със средното и вътрешното ухо, които са в главата. Благодарение на които човек чува и пази равновесие.

Как функционира ухото?

Ухото е фин орган предназначен да изпраща звукови импулси към мозъка. Звуковите вълни пътуват през ушния канал, тъпанчето и трите малки костици около него вибрират. Тази вибрация се придвижва през средното ухо до вътрешното предизвиквайки нервни импулси към мозъка ни, където ги възприемаме като звук.

Въздухът достига до средното ухо през евстахиевата тръба. Средното ухо трябва да поддържа същото налягане, както въздуха извън ухото, за да позволи на тъпанчето и костиците на ушите да вибрират свободно и да провеждат звуковите вълни. Ако има течност в средното ухо, тъпанчето и костите не могат да се движат. Ето защо инфекция на ухото може да предизвика временни проблеми със слуха.

Ще опишем някои от честите причини за болка и проблеми в ушите.

Заглъхване на ушите

Медицинското наименование на това състояние е баротравма. Означава травма вследствие на промени в налягането. Обикновено се случва след летене със самолет или подводно гмуркане, когато имаме запушен нос, алергия, настинка или инфекция в гърлото.

Проявява се като болка в едното ухо, лека загуба на слуха или усещане за запушени уши. Представлява изпъкване или хлътване на тъпанчето в резултат на промяната в налягането на въздуха. Настинката или инфекцията на ушите не е непременно причина да отмените или да отложите полет със самолет.

Съвети

  • Вземете деконгестант един час преди излитане и един час преди кацане. Това може да предотврати блокирането на евстахиевата тръба.
  • По време на полет, смучете бонбони или дъвчете дъвка, за да насърчите преглъщането, което помага за отваряне на евстахиевата тръба.
  • Ако ушите ви заглъхнат, докато самолетът се спуска, вдишайте и след това внимателно издишайте, като държите ноздрите запушени, а устата затворена. можете да преглътнете в същото време, още по-добре.
  • Бихте могли да използвате тапи за уши, предназначени специално за предотвратяване или намаляване на болката и дискомфорта в ушите по време на пътуване със самолет.

Ако симптомите не изчезнат в рамките на няколко часа, отидете на лекар.

Грижи за децата

Дайте на бебетата и малките деца да пият течности (за да преглъщат) по време на излитане и спускане. Дайте на детето залъгалка или биберон, за да преглъща. Деконгестантите не са подходящи за кърмачета и малки деца.

За безплатен тест на слуха и консултация може да си запишете в Център за слуха Fonio на следните адреси в страната:

улица „Хан Аспарух“ 31, 1463 София (между бул. Витоша и ул. Цар Асен),
булевард „Васил Левски“ 97, 1000 София (на ъгъла с ул. Стара Планина),
ул. Русе 15, 9000 Варна (зад Операта в сградата на бившето Данъчно),
ул. Иван Вазов 42, 4000 Пловдив (партер на сграда на телевизия Европа),
ул. Марно Поле 24Г, 5000 Велико Търново (до параклис Св. Мина срещу Полицията)

или на техния безплатен телефон: 0800 20 123.

4
Същност на заключващата система при металните врат...
Bizzarro.bg - магазинът на всички майки