Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (416 words)

Какво съдържат никотиновите течности за е-цигари?

Електронните цигари се радват на голяма популярност. Един от факторите, допринасящи за това, е тяхната ефективност като средство против тютюнопушенето.

Електронните цигари се радват на голяма популярност. Един от факторите, допринасящи за това, е тяхната ефективност като средство против тютюнопушенето. От друга страна те са и доста евтини – цените варират между петдесетина лева до няколкостотин. Разбира се, електронните цигари имат немалко противници, една част от които тютюнопроизводителите. Срещу ел. цигарите се води непрестанна медийна война, целяща да ги дискредитира в лицето на обществото и да докаже, че те са неефективни и дори вредни.

Доколко вредни са обаче този вид цигари? Веществата, които пушачът приема, се съдържат в никотиновата течност. Нека да разгледаме от какво е съставена тя:

Никотин

На първо място, разбира се, е никотинът. Той е и веществото, към което пушачите на „обикновени“ цигари се пристрастяват. Предимството на електронната цигара е, че пушещият я приема никотинът в чиста, концентрирана форма, без вредните химикали, които цигарите с обработен тютюн съдържат.

Никотинът може да има дори летална доза при приемане на високи дози. В никотиновата течност обаче съдържанието на никотин е изключително ниско и поради това тя е напълно безопасна. Досега няма случай на предозиране с никотин от електронна цигара.

Глицерин

Глицеринът е съставка, която може да бъде намерена в повечето от никотиновите течности на пазара. Веществото е доказано безопасно. Използва се от десетилетия в хранителната, а също и фармацевтична промишленост.

Пропилен гликол

Пропилен гликолът е едно от основните вещества в никотиновата течност. Първите изследвания върху него са проведени през 40те години на 20ти век. В началото е използвано за санитизиране на въздуха, поради високата му ефективност срещу някои видове бактерии.

Безопасносттта на пропилен гликолът е доказана в средата на миналия век. Проучвания потвърждават, че вдишване на големи дози от веществото е безвредно. Също така ПГ няма никакви канцерогенни ефекти върху хората.

Растителен глицерин

Растителният глицерин е алтернатива на пропилен гликола. Разликата е, че е по-естествен, тъй като се извлича от растителни масла. Той придава сладък вкус на никотиновата течност. Отделя и повече пара, което съкращава живота на атомайзера.

Растителният глицерин също се използва в хранителната промишленост, главно като подсладител и овлажнител в сладки храни с ниско съдържание на въглехидрати.

Нито едно от веществата, използвани в никотиновите течности, не вреди на човешкото здраве. Както може да видим, растителният глицерин и пропилен гликолът се използват от над 50 години в хранителната промишленост. Те са съставки на някои от храните, които ядем всеки ден. Електронната цигара, както показват редица изследвания, е най-ефективният и безвреден начин да откажете тютюнопушенето.

1
Стилен живот и морска синева, дори в есента
Пъзел с гравирани инициали
 

Коментари (0)

There are no comments posted here yet

Оставете вашите коментари

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
прикрепени файлове (0 / 3)
Share Your Location