Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (398 words)

Ползата от стволовите клетки

С всички полемики обграждащи стволовите клетки, може и да сте пропуснали да чуете за многото ползи за здравето о медицината

С всички полемики обграждащи стволовите клетки, може и да сте пропуснали да чуете за многото ползи за здравето о медицината, които те носят. Може би дори не сте наясно, че стволовите клетки вече имат много приложения при лечение на различни заболявания. Техния потенциал да лекуват дори още повече заболявания в бъдеще означава, че учените работят здраво, за да научат как функционират стволовите клетки и как те влиаят и лекуват някои от по-сериозните заболявания в света.

Стволовите клетки имат огромен потенциал в областта на здравеопазването и медицинските изследвания, но за да се използва максимално техния потенциал учените изучават по-подробно как тези клетки се трансформират или диференцират в разнообразна гама други клетки. Този процес помага на медицината да се пребори с много болести. А съхранението на стволови клетки става все по-популярно сред обикновените хора, които искат да подсигурят здравето ан децата си. Тъй като болести като рак или вродени дефекти се смята, че са резултата от неправилно диференциране на клетки, разбирането на тези процеси би помогнало на учените да поправят тези грешки в диференциацията още в ранна възраст.

Друго потенциално прилагане на стволовите клетки е изграждането на определен вид клетки и тъкани с цел медицински терапии. В момента е популярно донорството на органи и тъкани, за лечението на пострадали хора. А за голямо нещастие хората, които са чакащи в списъци за трансплантация на органи са много повече от донорите. Стволовите клетки, от друга страна, предлагат жизнеспособен източник на резервни клетки за лечение на редица заболявания като по този начин могат да намалят рязко смъртността при тези, които чакат трансплантация на орган. Някои от болестите, които могат да с еповлиаят от стволовите клетки са: Паркинсон, диабет тип 1, артрит, сърдечно съдови заболявания и изгаряния.

Лечението става чрез насочване на стволовите клетки в определен участък и тяхното стимулиране да се диференцират в определен тип клетки. Например, пациент, който е пострадал от сърдечен удар и има повредена тъкан може да я замени със здрава мускулна тъкан. А при болестта на Паркинсон, заболелите мозъчни клетки могат да бъдат заменени с нови напълно функциониращи мозъчни клетки. А вродените дефекти могат да бъдат поправени още при раждането като дефектните клетки бъдат заменени с нормални. По същия начин се лекуват изгаряния и други заболявания до скоро леувани трудно или без изобщо никакъв шанс за лекуване до момента. 

1
С какво се отличава детски магазин bizzarro
Кюстендилската минерална вода – лечебна сила от др...
 

Коментари (0)

There are no comments posted here yet

Оставете вашите коментари

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
прикрепени файлове (0 / 3)
Share Your Location