Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (344 words)

Кюстендилската минерална вода – лечебна сила от древността до днес

Кюстендилската минерална вода – лечебна сила от древността до днес

Кюстендил е бил известен с лечебната си минерална вода още през V век и самия град е възникнал именно заради минералните си извори.

Кюстендил е бил известен с лечебната си минерална вода още през V век и самия град е възникнал именно заради минералните си извори. Бил е кръстен Улпия Пауталия на римския император Улпий Траян и още от тогава е имало развито балнео лечение.   По късно другите привърженици на минералната вода – турците са изградили тук минерални бани, за да се стигне до класически балнеосанаториум през социализма. 

Минералната вода в Кюстендил като цяло е с липса на варовик в състава си. Тя е хидротермална с температура + 73º , сулфидна, флуорна, силициева, съдържа сероводород и други серни съединения и е с висока алкална реакция. Кюстендилската минерална вода е с трайно съхранени химически качества.

Лечебното действие на минералната вода се дължи главно на свръх отрицателния окислително-възстановителен потенциал, един от най-високите стойности в света. В България няма друга такава термална вода, която да е с толкова висок процент и толкова лековита,особенно при стерилност и безплодие за успешно зачеване. Поради тази причина още от турско време и най-вече през строя на комунизма тук са преиждали много млади семейства с проблеми.

В днешно време на мястото на старите римски и турски бани е построен съвременен СПА комплекс – „Стримон СПА клуб“ със своя медицински център „Медбио Плюс“. Там ще намерите редица здравни програми съобразени с този основен принцип на  лечение с минерална вода за които може да прочетете подробности на сайта.

Днес курортът е известен с това, че помага на много семейства със стерилитет и безплодие. През годините мълвата за лечебната сила на Кюстендилската минерална вода се е носила от уста на уста и постепенно популярността и е растяла все повече, за да се стигне до модерния СПА комплекс Стримон СПА клуб.

България е една много богата държава с наличието на такива лековити извори и ние сме длъжни да използваме и доразвиваме това дадено ни от Бог богатство. Затова трябва да вярвате и да бъдете сигурни, че при наличие на стерилитет или безплодие има лечение за вас. 

1
Ползата от стволовите клетки
Основни знания за лед лампите