Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (324 words)

Грижа за здрави зъбки на децата

Грижа за здрави зъбки на децата

За да имат децата здрави зъби са необходими доста усилия от страна на родителите.

За да имат децата здрави зъби са необходими доста усилия от страна на родителите. Тяхна е отговорността да приучат малките палавници към добра орална хигиена и да създадат в тях отговорно отношение към здравето.

Голяма част от родителите ще възкликнат, че това е изключителено трудна задача, но усилията си струват, особено след като се запознаят с тревожните факти за нашата страна. По данни, изнесени от д-р Венцислав Стоев на специална пресконференция, проведена тази година се оказва, че  нашите деца имат най-развалените зъби в Европа.

За съжаление причината за това е именно липсата на родителски контрол и желание у детето да се изградят навици за грижа за зъбите и редовно посещение на детски зъболекар.

Според Световната здравна организация поне 80 % от четири – петгодишните малчугани би трябвало да бъдат с абсолютно здрави зъби. За жалост процента на деца без кариеси в  България е само 28.

Напълно ясно е, че за да можем да се похвалим с деца, които се радват на здрави зъби, трябва да се отделят достатъчно средства за развитие на детската стоматология и пропагандиране на здравни навици в подрастващите. Нашата страна е сред държавите, в които се отделят твърде малко пари за стоматологична помощ. Наред с Румъния и Словакия, България е в дъното на класацията по бюджет за дентална здравеопазване. Ако трябва да се говори в проценти, в нашата страна едва 4 % от бюджета се заделят за дентално лечение, докато според Здравната организация всяка държава трябва да отделя 10 % за тази цел.

За да се насърчи грижата за зъбите и да се осъществява навременна профилактика на подрастващите се организират кампании, включващи безплатни прегледи, интересни познавателни игри, целящи да обучат децата към правилно почистване на зъбите и изграждане на хигиенни навици.

Това, което родителите трябва да направят е да държат на всекидневното миене на зъбите от страна на детето и да го водят редовно в зъболекарския кабинет.

1
Стъпките при избора на правилния вентилатор за тав...
Топ 5 предимства на светодиодното осветление
 

Коментари (0)

There are no comments posted here yet

Оставете вашите коментари

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
прикрепени файлове (0 / 3)
Share Your Location