Размер на шрифта: +
3 minutes reading time (532 words)

Децата с онкологични заболявания също искат да играят

Още от самото откриване на онкологичните заболявания при децата, те се възприемат различно от останалите.

Още от самото откриване на онкологичните заболявания при децата, те се възприемат различно от останалите. В един момент им се налагат ограничения, трябва се спазват наложителни лечебни режими и малките с онкологични заболявания започват да водят непълноценен живот, различен от техните връстници.

Напоследък се разработват различни програми, насочени към невръстни с онкологични заболявания и тяхното социализиране. Водещи психолози и социолози навсякъде се опитват да интегрират децата с онкологични заболявания в нормална детска и училищна среда. Едно от направленията на тези програми е обучението на родители на синове и дъщери с онкологични заболявания. Това е първичната стъпка, която е изключително важна за успех на програмата. През обучението се разбира, че не единствено лечебните дейности са важни. Също толкова важна е и атмосферата вкъщи. За да бъде тази микроклиматът ведър, приятелски и позитивен, родителите и близките на децата е наложително да полагат сериозни усилия и да не натоварват малките с онкологични заболявания с началната паника, която ги обхваща при научаване на диагнозата, да не ги обременяват със собствените си подтиснати състояния и мрачно настроение. Освен това цялата фамилна група, която е потърпевша, трябва да извърви един дълъг път на приемане и осъзнаване на проблема. Ще трябва да се сменят и навиците на заседнал живот на семейството, тромавия хранителен режим и други конвенционални начини на живот. Майките и бащите следва да разберат, че не трябва да глезят децата с онкологични заболявания и да им дават всичко, само защото те са болни, тъй като това ще остави незаличими следи в характера им.. Друго, което би трябвало да осъзнаят родителите на деца с онкологични заболявания е, че не трябва да очакват тези деца да се впишат сто процента в начина на поведение и на цялостно развитие, който обикновено следват техните връстници от съответната възрастова група. С дена дума родителите не трябва да очакват децата с онкологични заболявания да правят всички онези неща, които здравите деца правят в учебно време и в свободното си време. Добре е да ги оставят да избират заниманията си сами и забавленията също. Тъй като част от децата с онкологични заболявания са ограничени от болестта, е добре да се оставят да правят това, което им харесва и в което се чувстват пълноценни – един от тях рисуват и са добри в приложните изкуства, други пеят или свирят на нещо. Ако детето не може да отиде на куклен театър, може да му се организира такъв домашен куклен театър от членовете на семейството например.

Доказано е, че състоянието на деца с онкологични заболявания се подобрява от общуването им с животни. Вече има центрове за интегриране на деца с онкологични заболявания, които работят съвместно с конни бази и развъдници на коне. Хубаво е такива деца да имат домашни любимци, за които да се грижат или цветя, които да отглеждат.

Изграждат се вече и центрове за рехабилитация на деца с онкологични заболявания, за да не пребивават тези деца само в болнична среда. В организацията на тези центрове вече масово се включват родители, защото процесът на лечение е общ, каузата също. Полагат се усилия децата с онкологични заболявания да се забавляват и играят и да забравят, че са болни.

Онкологични заболявания - http://www.ecocenterlotos.com/onkologichni-zabolyavaniya.html

1
За боядисване с латекс се иска сръчност и мислене!
Продажбата на парфюми онлайн, част от маркетингова...