Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (451 words)

Медицински шини – от примитивните приспособления до неопрена

При счупване на кост или навяхване на става хората от преди хилядолетия още са стигнали до актуалното и днес положение за обездвижване на ставата или коста.

При счупване на кост или навяхване на става хората от преди хилядолетия още са стигнали до актуалното и днес положение за обездвижване на ставата или коста. С една дума топлата вода отдавна е открита, като още в зората на човечеството първото помощно средство за това обездвижване са били т.нар. шини. Прототиповете на сегашното модерно ортопедично оборудване са изглеждали съвсем опростено – клончета или пръчки, които са завързвали или омотавали по продължението на коста, за да не се размести или раздвижи не както трябва. По-късно, по време на война, полевите хоспитали са разполагали с шини, направени от дъски или пък от тел. Принципът си остава един и същ при подбора и употребата на шини – 2 продълговати, твърди предмета, прикачени неподвижно към пострадалата кост или става.

Съвременните медицински шини са толкова усъвършенствани в сравнение с предходните и примитивните си посестрими, че буквално може да се говори за революционен скок по отношение на функционалността на шините и допълнителните подобрения, които наистина улесняват оздравяването на ставата или коста и са направо удобни за носене. Първо, материалите от които се правят нямат нищо общо с дървените пръчки или летвички или с металната тел. За направата им сега се използват пластични материали, а като екстри могат да се посочат различни допълнения, улесняващи оздравителния процес. Такива са например въздушните „възглавнички” при шина за глезена, през които въздухът минава спокойно и намалява отока на крака. Подобни шини разполагат и с допълнителна лента за застопоряване на шината. Такива шини лесно се надяват на глезените, слагат се презрамките и се затягат каишките.

Шините за коляно са изработени от неопрен, материалът от който се правят и водолазните костюми. По форма приличат на ботушче или наколенка. Шините са снабдени с застопоряващи ленти и вградена алуминиева пластина, която прави шината по-стабилна. Такива шини се препоръчват при разтегнати връзки на колянната става и я обездвижват. Може да се прибегне към шини за коляно и когато коляното е наранено по някакъв начин. Шини при такива случаи се слагат, за да ограничат движението и са също подходящи след операция на коляното. Движението на коляното може да се регулира под различни градуси.

Шини за китка или длан също се изработват от неопрен и приличат на маншончета. Шини за пръсти обаче се правят частично от алуминий, за да обездвижат по-стабилно ставата, но са съчетани и с по-мека подложка. Олекотени алуминиеви шини се поставят и на лакетната става.

Така или иначе съвременните шини са наистина много по-удобни и ефикасни, както при наранени стави и кости, вследствие на удар или падане, така и при следоперационно възстановяване, като подпомагат сериозно оздравителния процес и го съкращават.

1
Каква е разликата между споделения хостинг и вирту...
Уеб дизайн услуги в София