Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (455 words)

Късогледство – има разрешение на проблема

Зрителната аномалия късогледство днес може да бъде коригирана своевременно с различни средства и методи, стига обаче навреме да се установи.

Зрителната аномалия късогледство днес може да бъде коригирана своевременно с различни средства и методи, стига обаче навреме да се установи. Неясното виждане на далечни обекти, силното и често главоболие са сериозни симптоми, които трябва да бъдат разтълкувани от лекар специалист. Всяко отлагане на прегледа може да влоши състоянието на зрението.

В зависимост от процента на намалена зрителна острота се различават три степени късогледство: слаба ( под 3 диоптъра), средна( 3-6 диоптъра) и силна(над 6 диоптъра). Тъй като при късогледство лъчите се събират пред ретината, което е неправилно, се получава замъглено виждане в далечина. Предполага се, че късогледство възниква най-често в училищната възраст, когато очите са натоварени много и не се спазват хигиенните норми за добро зрение. Затова е важно родителите да контролират позата на детето за четене, времето пред компютъра и телевизора. Заниманията със спорт или на открито намаляват риска от появата на късогледство. Слънчевата светлина също благоприятства запазването на доброто зрение.

Макар училищното късогледство да се развива бавно и невинаги да достига висока степен, мерките за коригиране на аномалията трябва да се вземат бързо, за да се осигури нужният комфорт на детето и да се избегнат бъдещи усложнения.

Специалните таблици с цифри и букви в кабинета на офталмолозите са средства за откриване на късогледство. За по-голяма сигурност на диагнозата се правят и изследвания на очните дъна. След анализиране на резултатите лекарят назначава лечение. Макар да се счита, че няма пълно излекуване от късогледство, съвременните методи до голяма степен намаляват диоптрите и така подобряват качеството на живот на пациента.

Първото и най-изпитано във времето средство за корекция са очилата. Те са с т. нар. разсейвателни стъкла, които помагат за правилното пречупване на светлината. Ако степента на късогледство е по-слаба, лекарят може да предпише използването на очила само при четене, шофиране или работа.

Успешно се прилагат и различните видове контактни лещи – твърди или меки – които са по-удобни за страдащите от късогледство,но имат някои недостатъци пред очилата. Понякога корекцията на миопията се извършва последователно с очила и лещи.

Най-модерният начин за справяне с проблема късогледство е лазерният, но и той не може да се прилага при всички пациенти. Ако има сериозни увреждания на окото или прекалена късливост на тъканите, този метод е неприложим. Предимствата му обаче са свързани най-вече с бързото и лесно отстраняване на промените в роговицата, довели до развитието на късогледство. Макар въпросът за неговото пълно излекуване да е спорен, все пак от личната отговорност на всеки зависи доколко ще се справи с тази зрителна аномалия. Не са за пренебрегване и превантивните мерки за добро зрение.

Учените са открили интересна зависимост – страдащите от късогледство имат по-висок коефициент за интелигентност.

Късогледство - http://www.luxorclinic.com/short-sightedness-correction.html

1
10 интересни дигитални маркетингови статистики, на...
Уъркшоп зали за малки групи
 

Коментари (0)

There are no comments posted here yet

Оставете вашите коментари

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
прикрепени файлове (0 / 3)
Share Your Location